Az Európai Ügyészség eljárhat a magyarországi lomb nélküli lombkoronasétány ügyében

Az Európai Ügyészség (EPPO) szóvivője, Tine Hollevoet szerint az EPPO eljárhat azokban az ügyekben, amelyek az EU-n kívüli országoknak, vagy az Európai Ügyészséghez nem csatlakozó tagállamoknak, így Magyarországnak juttatott uniós forrásokkal kapcsolatos csalások esetén.

A Népszava érdeklődésére Hollevoet elmondta, hogy az EPPO akkor is hatáskörrel rendelkezik, ha a bűncselekményt egy részt vevő tagállam állampolgára követi el az EPPO körzetén kívül, vagy ha a kár Belgiumban keletkezik. Ez vonatkozik azokra az esetekre is, amikor hamis dokumentumokat nyújtanak be egy belga uniós szervnek a források megszerzése érdekében.

A Transparency International (TI) korábban közölte, hogy az EPPO is vizsgálódik a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében, amely országszerte hírhedtté vált, miután a 60 millió forint uniós támogatásból épült szerkezet körül letarolták az erdőt. A támogatást Filemon Mihály, a helyi fideszes polgármester magánszemélyként nyerte el, és az ő tulajdona volt a kivágott erdő is. Az ügyben az Európai Bizottság, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), az Integritás Hatóság és a NAV is indított vizsgálatot. Filemon Mihályt a júniusi önkormányzati választáson már nem választották újra, igaz, azon már függetlenként indult.

A Legfőbb Ügyészség azonban állítja, hogy mivel Magyarország nem tagja az EPPO-nak, az nem járhat el egy Magyarország területén, magyar állampolgár által elkövetett bűncselekménnyel kapcsolatban. Ezzel szemben Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója szerint az EPPO jogi álláspontja az lehet, hogy mivel az EU központja Brüsszelben van, a közösségi büdzsét károsító vagy azt megkísérlő magatartások elkövetésének helye is Belgiumnak tekinthető, így az EPPO akár Belgiumban is vádat emelhet.

Az EPPO szóvivője hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány távol tartása Magyarországtól nem akadályozza meg az EPPO-t abban, hogy eljárjon az uniós pénzekkel kapcsolatos ügyekben, ha azok Belgiumban okoznak kárt vagy hamis dokumentumokkal érintkeznek. A Hajdú-Bihar megyei ügyészség korábban azt állította, hogy bár nyomozás folyik a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében, de nem az Európai Ügyészség, hanem a Nemzeti Adó– és Vámhivatal illetékes szerve nyomoz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt. Azonban a napokban kiderült, hogy mégis az Európai Ügyészség is nyomoz az ügyben.