Zalaegerszegen megkezdődött a Flex új autóipari alkatrészüzemének építése

Zalaegerszegen letették az alapkövet a Flex új autóipari alkatrészüzeméhez, amely a város ipari fejlődésének újabb mérföldkövét jelenti. A 36 milliárd forintos beruházás keretében egy 10 ezer négyzetméteres gyártócsarnok épül, amelynek köszönhetően 210 új munkahely jön létre, köztük 20 kutatás-fejlesztési szakember számára is.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely kiemelte, hogy a magyar gazdaság fejlődése nem csupán összeszerelő üzemekre épül, hanem a kutatás-fejlesztés is fontos szerepet kap. A zalaegerszegi beruházás a sikertörténet részeként ipari parkot és kutatóközpontokat is létrehoz. A kormány a beruházáshoz mintegy 20 százalékkal járult hozzá.

Péter Ágota, a Flex alelnöke szerint a cég, amely 55 éve alakult és jelenleg 30 országban alkalmaz mintegy 140 ezer munkavállalót, Magyarországon éves szinten 1,83 milliárd euró árbevételt realizál. A zalaegerszegi üzem 20 évvel ezelőtt indult, és ma már a Flex európai autóipari gyártóközpontjának számít. A vállalat az egész vármegye legnagyobb foglalkoztatója 4000 munkavállalójával, de összesen hét magyar településen van jelen, ahol együttesen 10 ezer embert alkalmaz.

A mostani beruházás során 90 millió euró értékű fejlesztés valósul meg, amelyből 65 millió eurót a technológiai fejlesztésre, 25 millió eurót pedig a nagy tisztaságú gyártóüzem felépítésére fordítanak. Az új üzemben elektromos és hibrid autókhoz készítenek majd nagyfeszültségű átalakítókat. Az épület januárra elkészül, és a gyártás 2025 nyarán indul el.

Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, egyben az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy a kormány 2016-ban döntött a világ egyik legmodernebb tesztpályájának felépítéséről Zalaegerszegen. Az ökoszisztéma kialakítása óta két high-tech gyárat és két világcég kutatóbázisát is idevonzotta, így a város jelentős autóipari központtá vált.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere kiemelte, hogy a Flex, amely a városban 1994 óta van jelen, a társadalmi felelősségvállalás jegyében is sokat tesz a városért. A polgármester a júniusi választásokon 73 százalékos eredményt ért el, amivel országosan a második legjobb teljesítményt nyújtotta.