Embercsempészek újbóli elfogása Magyarországon

A Momentum új elnöke, Tompos Márton megkérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy hány olyan személyt fogtak el újból, akiket korábban embercsempészés miatt szabadon engedtek a magyar börtönökből.

A kormány egy 2023-as veszélyhelyzeti rendelettel több mint 2000 külföldi embercsempészt engedett ki a hazai börtönökből, és helyezett "reintegrációs őrizetbe". Polt Péter válaszában jelezte, hogy a kormányrendelet hatályba lépésétől 2024. június 30-ig 2290 fő embercsempészés miatt elítélt fogvatartott reintegrációs őrizetének elrendelésére került sor, és közülük 16 főt fogtak el újból bűncselekmény miatt.

A visszafogadott elítéltek közül három esetében embercsempészés, kettő esetében lopás, továbbá egy-egy esetben testi sértés és közúti baleset gondatlan okozása miatt került sor büntetőjogi felelősség megállapítására. Tompos Márton szerint ez azt jelenti, hogy 2274 bűnöző továbbra is szabadon garázdálkodik valahol Magyarországon vagy Európában, és a magyar állam nemhogy nem tesz semmit, hanem "reintegrációs őrizettel" szponzorálja azokat.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az embercsempészek szabadon engedése nem jelent biztonsági kockázatot, és állítása szerint a rendelettel csak sofőröket, nem veszélyes embercsempészeket engedtek ki a börtönökből. A veszélyhelyzeti intézkedés azonban komoly feszültségeket okozott Ausztria és Magyarország között, és Ausztria szigorúbb ellenőrzést rendelt el a határon.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) adatai szerint idén júliusig 2297 külföldi embercsempészt engedtek szabadon a magyar börtönökből. Az intézkedéssel a börtönök zsúfoltságának csökkenését szerették volna elérni, ám ez nem jelentett megoldást, tekintve, hogy egyre többen kerülnek rács mögé.