Boros Lajos, a magyar reggeli rádiózás úttörője elhunyt

Néhány hónappal ezelőtt Boros Lajos, a magyarországi reggeli rádiózás úttörője, végleg eltűnt a nyilvánosság elől, és tragikus hírként érkezett a halálhíre. A művész, aki hosszú betegség után, életének 77. évében hunyt el augusztus 8-án, a közönség szeretetével és támogatásával vált ismertté.

Boros Lajos három évvel ezelőtt indította el a "Lali király CsütörTöke" című beszélgetős műsorát a Youtube-on, amelynek célja az volt, hogy a komoly egészségi problémákkal küzdő, szívműtétből és rákos megbetegedésből lábadozó művésznek újra szakmai célt adjon. A műsorban olyan neves vendégekkel beszélgetett, mint Gálvölgyi János, Majka, Nagy Feró, Jakupcsek Gabriella, Koltay Róbert és Havas Henrik, de az utóbbi időben már vendégek sem csatlakoztak hozzá, és március vége óta új rész sem született. Júniusban egy ismerőse még azt mondta a Blikknek, hogy nincs miért aggódni, a műsorvezető csak nem bír már úgy helytállni, mint azelőtt.

Boros Lajos súlyos egészségügyi problémákkal küzdött, többször műtötték, volt prosztataproblémája, daganatos betegsége, pacemakert kapott, és egy nagyobb szívműtét után öt hétig kómában feküdt. A rádiós 2021-ben még úgy nyilatkozott, hogy meggyógyult, de a nagy visszatérés nem sikerült. A betegségei miatt szüksége lett volna pénzre, és egy fizető munkára, hiszen sok gyógyszert kellett szednie, amelyek közül néhány igen költséges volt.

A közönség 1972-ben ismerte meg Boros Lajost, amikor gitáros-énekesként első helyezett lett a Ki mit tud?-on pol-beat kategóriában. Később kiadóvezetőként is dolgozott, majd 1989-től rádiózni kezdett, több mint másfél évtizedig Bochkor Gábor állandó műsorvezetőtársa volt a Bumeráng című reggeli rádióműsorban, amely 2012-ben ért véget, de kilenc évvel később még egy utolsó részre újra összeállt a páros Voga Jánossal kiegészülve.

Rónai Egon, aki egykor egy szobában dolgozott Borossal a Danubius Rádióban, közösségi oldalán emlékezett meg a művészről. Rónai szerint Boros Lajos fanyar, ironikus humora hiányozni fog, és reméli, hogy most is csak röhög az egészen. A rádióstól Bochkor Gábor, Sebestyén Balázs és Vadon Jani is búcsút vettek a közösségi oldalakon. Bochkor Gábor egy rövid Facebook-poszttal emlékezett meg Boros Lajosról, ahol csak annyit írt: "Isten veled Lajos", egy fekete szívvel lezárva utolsó üzenetét. Rónai Egon a Facebook-oldalán "Elment Lali király" kezdettel búcsúzott, és elárulta, hogy a "Lali király" becenév onnan ered, hogy barátja és társa a marháskodásban, Voga János egyszer csak "királyom"nak szólította, ami annyira megtetszett Lajosnak és a hallgatóknak, hogy szombat délutáni adást lehetett rá építeni. Rónai az utolsó üzenetet is megosztotta, amit Boros Lajostól kapott: "Utoljára azt írta egy üzenetben, túl sok időt vesz el a kórház, nincs neki ennyi ideje erre a gyógyulósdira.".

Voga János a Retro Rádión futó Bochkor című rádióműsorban emlékezett meg Boros Lajosról, ahol elmondta, hogy a rádiós az utolsó nagy magyar polihisztor volt, aki zenés színdarabokat és rádiójátékokat is írt, és többek között a Republic, a Z'Zi Labor, valamint a Hevesi Tamás féle Névtelen Nulla együttesek útját egyengette. Voga szerint Boros volt az, aki annak idején összefogta a városi zenészeket, majd egy évtizeden át járta velük az országot, és amelyik zenekar befutott, az nagyrészt neki köszönhette a sikert. A rádióműsor készítői a csütörtök esti órákban egy Facebookon megosztott fotóval, a 24.hu-n pedig egy galériával búcsúztak el Boros Lajostól.

Boros az utolsó pillanatig hitt abban, hogy végleg visszatérhet, nem tett le arról, hogy klasszikus rádióműsort vezethessen. "Örömmel vállalnék klasszikus rádiós felkérést, de nem kapok egyet sem. Nem szomorkodom emiatt, hiszen így is vannak online stream-műsoraim, amiket egy hét fős bandával csinálunk közösen. Mindannyian vérprofik, így nagyon könnyen és élvezetesen telik a közös munka. A beszélgetőpartnerek is szívesen jönnek hozzánk, mert tudják, hogy nem a botrányaikra vagyok kíváncsi, hanem azt szeretném bebizonyítani, hogy értékes és jó emberek. A hallgatók is nagyon szeretnek minket. Jó lenne, ha profibb szinten tudnánk ezt csinálni, ehhez viszont egy szponzorra vagy egy rádiós csatornára volna szükségünk, akik anyagilag támogatnának minket" – fejtette ki a Star magazinnak júniusban.