Yahya Sinwar, a Hamász új vezetője

Yahya Sinwar, aki az október 7-i Izrael elleni terrortámadás egyik kitervelője volt, a Hamász új vezetőjévé választották. A szervezetnek új vezetőt kellett találnia, mivel július végén megölték a szervezet Teheránban tartózkodó politikai vezetőjét, Ismail Haniyeht. A Hamász és Irán egyaránt Izraelt okolja a támadásért, és megtorlással fenyegetőznek.

Sinwar, aki 2017 óta a csoport vezetője volt a Gázai övezeten belül, most a politikai szárny élére került. Eddig is magas rangú pozíciót töltött be a szervezet katonai szárnyában, és feltételezések szerint a Gáza alatti alagútrendszerben rejtőzködik. Őt tartják a szervezet gázai döntéshozójának, így ő ítélkezik a még a régióban fogvatartott izraeli túszok sorsa felett.

Sinwar elődje, Haniyeh, Irán új elnökének beiktatásán vett részt, amikor meggyilkolták. Szakértők szerint politikai vezetőként nem sok befolyása volt a katonai szárny felett, amelyet inkább Sinwar irányított, de az Izraellel való egyeztetésben kulcsfigurája volt. Sinwar a szervezet alapítása óta tagja a Hamásznak, korábban a hírszerző részleget vezette, és 23 évet töltött egy izraeli börtönben.

A Hamász vezetősége egyhangúlag választotta Sinwart a mozgalom élére. A regionális diplomaták Haniyeht a Hamász többi tagjához képest pragmatikus személyiségnek tartották, míg Sinwart a Hamász egyik legszélsőségesebb alakjának nevezik. Israel Katz izraeli külügyminiszter Sinwar kinevezésére reagálva Twitteren azt írta, hogy „a főterrorista Yahya Sinwar kinevezése egy újabb nyomós ok arra, hogy gyorsan likvidáljuk őt, és eltöröljük ezt az aljas szervezetet a föld színéről”.

Sinwar az októberi támadások óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, és feltételezések szerint „10 emelet magasan a föld alatt” rejtőzik Gázában. Ezt még Antony Blinken amerikai külügyminiszter mondta júniusban.

A Hamász politikai vezetővé való kinevezése megszilárdítja Sinwar hatalmát a mozgalmon belül, de bizonytalanságot okozhat az Izraellel folytatott tűzszüneti és túsztárgyalások következő lépéseit illetően is. Baszem Naim, a Hamász politikai irodájának egyik tagja szerint a kinevezés azt jelenti, hogy „ti azt választottátok, hogy meggyilkoljátok azokat, akik tárgyalnak, mi pedig azokat választottuk, akik kötelezhetnek benneteket a megállapodás aláírására”.

Eszmat Manszúr, aki izraeli börtönökben együtt raboskodott Szinvárral, elárulta, hogy a vezetői pozíció problémát jelenthet bármilyen jövőbeli megállapodásra nézve. „Ami Izraelt illeti, ez nem jó hír a megállapodással kapcsolatban, mert a Hamász katonai szárnyát és Szinvárt keményvonalasnak tekintette” − mondta Manszúr.

Sinwar szoros kapcsolata Iránnal gyengítheti Katar és Törökország közvetítői pozícióját a tárgyalásokon, azonban elemzők úgy vélik, hogy kinevezése ugyan nagy befolyással bír a megállapodás tető alá hozásában, ennek ellenére a Hamász többi tisztségviselőjére is szükség lesz a katari és egyiptomi közvetítőkkel való tárgyalás során. Ezen kívül az Egyesült Államok terroristaként tartja számon, ezért nem tud részt venni személyesen a megállapodás megkötésében.

Sinwar kinevezését kedden jelentették be, és az izraeli biztonsági szervek szerint ő irányította a 2023. október 7-i támadások tervezését és végrehajtását, amelyek során több mint 1200 ember meghalt, 251-et pedig túszként vittek Gázába. Az Egyesült Államok már 2015-ben felvette őt a nemzetközi terroristák neveit rögzítő feketelistára, Izraelben pedig a legkeresettebb személyek listájának élén áll. A Hamász még nem közölt részleteket arról, hogyan fogja vezetni a csoport politikai szárnyát.

Izrael júliusban Haníje mellett a Hezbollah magasrangú parancsnokával, Fuad Sukrral is végzett, a kettős likvidálás pedig jelentősen megnövelte egy regionális háború esélyét.