Taylor Swift bécsi koncertjei elmaradnak a lehetséges terrortámadás miatt

Taylor Swift három bécsi koncertjét törölték a terrorveszély miatt az Ernst Happel stadionban. Az osztrák hatóságok értesültek a támadás előkészületeiről, amely a koncerteket célozta, és két férfit vettek őrizetbe, akik merényletet tervezhettek a koncertek egyikén. A rendőrség szerint konkrét gyanú merült fel egy Ternitzben élő 19 éves férfival szemben, aki támadásra készült az eseményen, és aki hűségesküt tett az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek. Az AP és a Guardian jelentése szerint szerdán vették őrizetbe a két személyt.

A bécsi koncertekre készülve a biztonsági hatóságok kijelentették, hogy elhárult a konkrét veszély, de a biztonsági intézkedéseket jelentősen megnövelték. A nyomozás során a férfi lakásán lefoglalt vegyi anyagokat és egyéb nyomokat elemzik. Az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági ügyekért felelős főigazgatója, Franz Ruf szerint a gyanúsítottak közül az egyik az interneten radikalizálódhatott.

A koncertekre látogatóknak szigorúbb biztonsági ellenőrzésekre és hosszabb beléptetési időre kellett volna számítaniuk, azonban a Barracuda Music szerdán este bejelentette, hogy a koncerteket végül törölték. A rendőrség tájékoztatása szerint különösen a koncert helyszínére való belépést fogták volna szigorúan ellenőrizni, hosszú pisztollyal felszerelt rendőrök lettek volna szolgálatban, és a Cobra különleges egység is támogatta volna az akciót. Gerhard Pürstl bécsi rendőrfőnök hangsúlyozta, hogy a biztonsági kockázatot már minimalizálták, de az általános veszély továbbra is fennáll.

A terrortámadás tervezetével gyanúsított 19 éves osztrák állampolgárt Alsó-Ausztriában tartóztatták le, és otthonában vegyi anyagokat foglaltak le, amelyeket jelenleg vizsgálnak. Vele egyidőben Bécsben is letartóztattak egy embert, aki feltehetően kapcsolatban állt a 19 éves gyanúsítottal. A rendőrség óvintézkedés gyanánt több házat és egy idősek otthonát is kiüríttetett robbanószertől tartva. A következő napokban fokozni fogják a biztonsági intézkedéseket a fővárosban, különösen a koncerthelyszíneken, ahova napi 65 ezer embert vártak.

A szervezők automatikusan visszatérítik a megvásárolt jegyek árát tíz munkanapon belül.

Az énekesről elnevezett tábor késelésbe, majd országos összecsapásokba torkollt

Júliusban több embert, köztük gyerekeket késeltek meg az észak-angliai Southport városában. Az incidens a Hope of Hart gyermekklubban történt, egy 6–11 év közötti gyerekek számára tartott, Taylor Swift-tematikájú tánc-, jóga- és karkötőkészítő rendezvényen. Három gyermek, egy kilencéves, egy hatéves és egy hétéves kislány belehalt a sérüléseikbe.

A történtek után az énekesnő is megszólalt, az Instagram-oldalán tett közzé egy nyilatkozatot, amelyben azt írta, hogy a Southportban történt támadás teljesen sokkolta.

Ezek csak kisgyerekek voltak egy táncórán. Teljesen tanácstalan vagyok, hogy hogyan fejezzem ki együttérzésemet ezeknek a családoknak

– írta Taylor Swift.

A támadás után tömegek gyűltek össze a virrasztásra, hogy megemlékezzenek a három megölt fiatal lányról, majd az interneten pletykák kezdtek terjedni, miszerint az elkövető egy muszlim menekült volt. Ezt követően országos szintű zavargások törtek ki Angliában és Észak-Írországban, ahol bevándorlásellenes csoportok és ellentüntetők csaptak össze.