A Szajnában úszók bélflóraregeneráló gyógyszereket kaptak

A Szajnában versenyző nyíltvízi úszók számára a francia házigazdák bélflóraregeneráló gyógyszereket biztosítottak, melyek előállításához a sportolók székletmintáit használták fel. A gyógyszerek személyre szabottak, és minden versenyző 120 darabot kapott belőlük, naponta háromszor kell bevenniük. A magyar csapat tagjai közül Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf és Fábián Bettina közül egyikük nem tudott megfelelő mintát adni, de a nevét nem hozták nyilvánosságra.

A nyíltvízi úszók szerda reggeli edzését a Szajnában törölték, mivel a víz minősége nem felelt meg az előírásoknak. Gellért Gábor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elmondta, hogy a versenyzők nem kockáztatnak azzal, hogy a vízbe menjenek, és medencében készültek. A kapitány szerint a Szajna sodrása jelentheti a legnagyobb kihívást az úszók számára, és a verseny hosszabb lehet a szokásosnál.

A versenyeket eredetileg csütörtökön és pénteken rendezték volna, de a vízminőség-ellenőrzés eredményétől függően változhat a program. A Szajna vízének tesztelésére csütörtökön hajnalban kerül sor, és az eredményeket másfél órával később ismertetik. Amennyiben a vízminőség nem megfelelő, a versenyeket pénteken tarthatják meg, de az sem kizárt, hogy a rajtra augusztus 10-ig, az ötkarikás versenyek utolsó előtti napjáig várni kell. Ha a Szajna vízminősége nem lesz elég tiszta, a női úszást péntekre tehetik át, vagy a kajak-kenus helyszínre teszik át az úszást.

A francia szervezők ragaszkodnak ahhoz, hogy a versenyeket a Szajnában rendezzék meg, és nincs szándékukban a helyszínt megváltoztatni. A nézők többsége 700 eurót fizetett a parton kialakított lelátókon való helyért, ami tovább erősíti a szervezők elkötelezettségét az eredeti helyszín mellett.

A magyar csapat tagjai, köztük Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf és Fábián Bettina, a Dunában gyakorolták a folyóvízi úszás taktikáját. A versenyeket a III. Sándor híd lábánál felállított pontonról kezdik, és hat kört tesznek meg az 1,67 kilométeres pályán. Az úszók a verseny után gégefertőtlenítésként egy-egy kupica röviditalt is fogyasztanak. A triatlonosok után a nyíltvízi úszók is a Szajnában mérjék össze a tudásukat, noha előbbiek közül többen is kórházi ellátásra szorultak. A triatlonosoknak egyébként 10 km helyett csak 1,5 km-t kellett úszniuk a Szajnában.