Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó távozása a Nemzeti Színháztól

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó nevei eltűntek a Nemzeti Színház társulati listájáról, ami hivatalosan is megerősíti, hogy a 2024/2025-ös évadban már nem lesznek a teátrum tagjai.

A két színész 2023 novemberében szenvedett súlyos balesetet a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia című előadásának díszleteiben, ami komoly sérüléseket okozott számukra. A baleset után Vidnyánszky Attila, a színház főigazgatója lemondását nyújtotta be, de később visszavonta, mondván, hogy a színészeknek meg kell tanulniuk használni az adott díszletet, és nem állapítható meg egy személy felelőssége.

A Blikk észrevételei szerint a színészek profiljai már nem találhatóak meg a Nemzeti Színház weboldalán, ami megerősíti, hogy a következő évadban már nem lesznek részei a társulatnak. Horváth Lajos Ottó sérülései maradandóak, a jobb kezét már soha többé nem fogja tudni behajlítani, és a szorítóereje is jelentősen csökkent.

Szász és Horváth már a nyár közepén benyújtották felmondásukat, és a távozásuk véglegessé vált. A két művész a következő szezonban a Centrál Színház színpadán tér vissza, ahol a Bizonyítás című darabban alakítanak apa-lánya párost. A Centrál Színház Facebook-oldalán is megerősítették, hogy Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó fontos szerepet játszanak majd vendégművészként a következő szezonban.

A Nemzeti Színházzal kapcsolatos ügyük azonban még nem zárult le teljesen. A kártérítési ügy még folyamatban van, és bár Horváth Lajos Ottó jogi képviselője bízik a békés megegyezésben, egyelőre nem sikerült megállapodniuk. A rendőrségi nyomozás is tart még, és gyanúsítotti kihallgatás egyelőre nem történt. Horváth Lajos Ottó és ügyvédjei igazságügyi orvosi szakvélemény elkészítését kérvényezték, amely egyértelműen megállapította, hogy a színész maradandó sérüléseket szenvedett a balesetben.