Óriási dráma Párizsban: a címvédő franciák kiestek

Németország hosszabbítás után 35–34-re legyőzte a házigazda és címvédő Franciaországot a párizsi olimpia férfi kézilabda-tornájának negyeddöntőjében, ezzel bejutott az elődöntőbe.

A francia válogatott nem tudta megismételni korábbi sikereit, és húsz év után először nem került be az olimpiai elődöntőbe. A mérkőzés során a franciák a második félidőben már öt góllal is vezettek, de a németek felzárkóztak és a rendes játékidő vége előtt 55 másodperccel még két góllal álltak jobban. A német válogatott Renārs Uščins büntetőjével felzárkózott, majd az utolsó pillanatokban ő maga egyenlített, így hosszabbítás következett.

A hosszabbításban is folytatódott a küzdelem, ahol a franciák emberhátrányba kerültek, de még így is sikerült egyenlíteniük. Azonban a németek válaszoltak és az utolsó percben előnybe kerültek. A franciák Dika Mem révén még kiegyenlítettek, de a németek gyors támadása végül góllal ért véget, amit ismét Uščins lőtt. A franciák az utolsó négy másodpercben még eljutottak egy ziccerig, de ez kimaradt, így a német csapat jutott tovább.

A német válogatottat Renārs Uščins 14 góllal, míg a kapus David Späth 14 védéssel segítette a győzelemhez. A franciák oldalán Dika Mem 10 gólt szerzett, míg Vincent Gérard kapus 24 védéssel zárt. A mérkőzés egyben Nikola Karabatic, a francia válogatott 40 éves irányítójának pályafutása utolsó mérkőzése is volt.

Németország a spanyol csapattal mérkőzik majd az elődöntőben, amely szintén hosszabbítás után jutott tovább. A másik elődöntőben a norvég-szlovén és a dán-svéd továbbjutói találkoznak majd.

Eredmények, férfi kézilabda, negyeddöntő:

  • Németország – Franciaország 35-34 (14-17, 29-29, 32-32) – hosszabbítás után
  • Spanyolország – Egyiptom 29-28 (8-12, 25-25, 27-26) – hosszabbítás után

A párizsi olimpia hatása a kulturális életre

A párizsi olimpia nemcsak a sportrajongók figyelmét köti le, hanem jelentős hatással van a város kulturális életére is. A világ szeme Párizson, azonban a kulturális szektor nem feltétlenül profitál az ötkarikás játékokból. A mozik, múzeumok és színházak inkább lehúzzák a redőnyt, és az egyik legnagyobb fesztivált, a Lollapalooza Paris-t munkaerőhiány miatt meg sem rendezik. A párizsi múzeumokat tömörítő szervezet szerint a katakombák továbbra is népszerűek maradnak, de a kulturális intézmények látogatóinak száma várhatóan csökkeni fog, ahogy az a 2012-es londoni olimpián is történt.

A Lollapalooza Paris esetében az egyre növekvő logisztikai, adminisztratív és biztonsági korlátokra hivatkozva nem tudták megrendezni az idei eseményt, de bejelentették David Guettát, mint a 2025-ben visszatérő fesztivál headlinerét. A francia kulturális minisztérium 2023 januárjában egyeztetett a nagyobb párizsi fesztiválok szervezőivel, hogy megoldást találjanak a helyzetre, de a Rock en Seine és a Lollapalooza esetében nem sikerült megoldani a problémákat. A szervezők csalódottságukat fejezték ki, hiszen jelentős bevételtől estek el.

A párizsi koncertbiznisz szintén nehéz helyzetbe került, mivel a nagy költségvetésű stadionkoncertek megtartására sem volt lehetőség az olimpia miatt. Pierre-Édouard Vasseur, a független filmszínházakat tömörítő mozihálózat igazgatója szerint az olimpia a kulturális szektor nagy vesztese.