Július volt a valaha mért legforróbb hónap Magyarországon

A július rekordmeleg volt kevés csapadékkal Magyarországon, és a következő napokban is forró idő várható szórványos záporokkal és zivatarokkal. A nappali hőmérsékletek 27 és 33 Celsius-fok között alakulnak. Csak Győr-Moson-Sopron és Vas megyében van enyhe zivatarveszély. A városi területeken romló levegőminőséget tapasztalhatunk a magas ózon- és nitrogén-oxid szintek miatt. A meteorológusok a következő napokban további hőmérséklet-emelkedést és minimális csapadékot jeleznek előre. A 2024-es július különösen meleg és száraz volt, az átlaghőmérséklet 24,53 Celsius-fok volt, ami 3,0 fokkal haladja meg a hosszú távú átlagot. A hónap csapadékmennyisége mindössze 22,2 milliméter volt, ami 69%-kal kevesebb az átlagnál.

A hét folyamán meleg és száraz idő várható emelkedő hőmérsékletekkel. Szerdán napos időre számíthatunk 27 és 33 Celsius-fok közötti hőmérsékletekkel. Csütörtökön szórványos záporok és zivatarok jöhetnek, különösen keleten és délkeleten, a hőmérsékletek 29 és 35 Celsius-fok között alakulhatnak. Pénteken sok napsütés várható elszórtan záporokkal és zivatarokkal egyes területeken, főként nyugaton és északnyugaton, a hőmérsékletek 28 és 36 Celsius-fok között mozoghatnak. A hétvége többnyire napos lesz, szombaton rövid záporok lehetőségével, a hőmérsékletek szombaton 30 és 36 Celsius-fok, vasárnap 29 és 35 Celsius-fok között változhatnak.

Szerdán tovább nő a hőmérséklet, napos és száraz idővel. Hűsítő zivatarok csak estefelé várhatók, főként az ország nyugati és északnyugati részein. Két megyében, Győr-Moson-Sopronban és Vasban elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a zivatarok miatt. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 27 és 33 Celsius-fok között alakulnak, estére 17-25 fokra hűlnek le. Az esti órákban a felhőzet növekszik az ország nyugati kétharmadán, záporokkal és zivatarokkal egyes területeken. Az éjszakai hőmérsékletek többnyire 13-18 fokra esnek vissza, néhány területen hidegebbre. Szerda estétől nyugat és északnyugat felől érkeznek a zivatarok, növelve a zivatarok kialakulásának esélyét.