Két és fél kilós vörösfülű ékszerteknőst fogtak a Tiszán

A Tisza szajoli szakaszán fogtak egy jelentős méretű, vörösfülű ékszerteknőst, amely idegenhonos és invazív fajnak számít, és veszélyezteti az őshonos fajokat.

A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület munkatársai élvefogó csapdával fogtak be egy 27 centiméter páncélhosszúságú, 48 centiméter kerületű és 2,49 kilogramm súlyú vörösfülű ékszerteknőst a Tisza szajoli szakaszán. Az EU tiltólistáján szereplő állatot kedden átszállították a Jászberényi állatkertbe.

A befogott nőstény állat a megfelelő adminisztrációt követően kéthetes karanténba kerül, majd a kifutóba engedik társai mellé. A karantén után az állat egyedi chipet kap, így nyilvántartott állattá válik, és nem zavarja tovább az őshonos állomány szaporodását.

A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület Facebook oldalán köszönetet mondott az állatkert együttműködéséért. Korábban, július elején a Balatonszárszónál fogtak ki egy szintén invazívnak számító aligátorteknőst, amely az Egyesült Államokban és Kanadában őshonos, de Európában is felbukkanhat, és jelentős károkat okozhat a helyi ökoszisztémában.