Csányi és Lázár mintagazdaságai is állami horgászhelyeket kaphatnak

Az állami halgazdálkodási jogot nem csak horgászszövetségek, hanem mintagazdaságok is kaphatnak, amelyek között megtalálható Csányi Sándor és Lázár János vállalkozásai is. Egy friss agrárminisztériumi rendelettervezet szerint ezek a gazdaságok írásbeli kérelem alapján halgazdálkodási jogot szerezhetnek.

Az illetékes miniszter átengedheti a horgászszövetségek mellett a mintagazdaságoknak is az eredendően az államot illető halgazdálkodási jogot. Egy új agrárminisztériumi rendelettervezet, amelyet kedden bocsátottak társadalmi vitára, tartalmazza ezt a lehetőséget.

Korábban kizárólag a horgászszövetségeknek volt lehetőségük írásbeli kérésük nyomán haszonbérleti szerződést kötni a természetes vizek hasznosítására, de a tavalyi év végén elfogadott salátatörvény már a mintagazdaságokat is beemelte a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvénybe. A rendelettervezet ezt a változást kívánja átültetni a gyakorlatba.

Magyarországon öt mintagazdaság van, amelyeket 2020-ban kormányhatározat alapján jelöltek ki. Ezek között található a Csányi Sándor OTP-vezér agrárcégéhez, a Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., valamint a Lázár János építési és közlekedési miniszter irányítása alatt álló Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. is. Emellett a listán szerepel a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt., a Szomor Biogazdaság és a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. is.

A mintagazdaságok így lehetőséget kapnak arra, hogy írásbeli kérésükre a miniszter jóváhagyásával halgazdálkodási jogot szerezzenek a több mint 162 ezer hektárnyi hazai halgazdálkodási vízterületen.

A rendelettervezetet a jövő szerdáig lehet véleményezni a kormányzati honlapon.