Angliai zavargások: Börtönbüntetések a résztvevőknek és számos őrizetbe vétel

Az angliai zavargásokban való részvétel miatt már három ember tölti börtönbüntetését, több mint 50 rendőr megsérült, és egy rohamkocsi is lángokba borult. Az események egy 17 éves fiú által Southportban elkövetett késeléses támadás után indultak, amelyben három gyermek vesztette életét, és a gyanúsított egy muszlim menedékkérő volt.

A 41 éves Liam Riley Liverpoolban négy nappal ezelőtt vett részt a tüntetésen, és most húszhónapos börtönbüntetését kezdi meg, melynek két hónapja faji alapú fenyegetőzések miatt jár neki. A 29 éves Declan Geiran szintén részt vett azon a tüntetésen, ahol majdnem felgyújtott egy rendőrautót, ő harminc hónapra került rács mögé.

A legnagyobb büntetést, három évet, az 59 éves Derek Drummond kapta, aki egy rendőrt megvert a southporti zavargások során, ahol téglákkal dobálta a rendőröket. Drummond az egyik első résztvevője volt a zavargásoknak, és négy nappal a történtek után feladta magát, bűnösnek vallotta magát a rendőrségen.

Az ügyészség képviselője, Jonathan Egan szerint a három elítélt tévesen gondolta, hogy elkerülheti az igazságszolgáltatást, és hozzátette, hogy ezek az ítéletek csak a kezdetét jelentik azoknak az eljárásoknak, amelyek az elmúlt napokban elkövetett bűncselekmények miatt indulnak. A Guardian szerint az elmúlt nyolc napban 93 merseyside-i rendőr sérült meg, és a rendőrfőnök, Serena Kennedy szerint csoda, hogy a zavargásokban eddig nem halt meg egy rendőr sem.

A brit kormányfő, Keir Starmer és Yvette Cooper belügyminiszter is megszólaltak az események kapcsán, hangsúlyozva, hogy a rendőrség teljes támogatását élvezi a szélsőségesekkel szembeni fellépésben, és hogy a rendzavarók megfizetik tetteik árát. Az erőszakhullám egy 17 éves fiú által Southportban elkövetett késeléses támadás után indult, amelyben három gyermek vesztette életét.

Az Egyesült Királyságban azóta is egyre-másra szerveződnek a demonstrációk. Hullban, Liverpoolban, Bristolban, Manchesterben és Belfastban zavargások voltak, egyes helyeken petárdákat és téglákat dobáltak, üzleteket fosztogattak és rendőrökre támadtak. A brit kormány hétfőn összehívta a COBRA válságstáb ülését, ami után határozott fellépést ígértek. Már közel 400 embert őrizetbe vettek az elmúlt héten.

A 17 éves elkövetőt még a helyszínen elfogták a rendőrök. A támadó ruandai bevándorló szülők gyermeke, a walesi Cardiffban született és a Southporthoz közeli Banks faluban élt a családjával. A támadónak legközelebb október 25-én kell megjelennie a liverpooli bíróságon.

A rendőrség a 15 évvel ezelőtt alapított iszlámellenes szervezet, az Angol Védelmi Liga (EDL) támogatóit és kapcsolódó szervezeteit tette felelőssé a zavargásokért. A zavargásokban a helyi lakosoknak van elegük, és sokan közülük semmi közük az EDL-hez, amely több mint egy évtizede megszűnt.

A Guardian szerint a hatóságok próbálják növelni a készültséget, például visszahívtak számos rendőrt a szabadságokról. Így további kétezer rendőrt tudnak kivezényelni országszerte a zavargások esetén. Starmer azt is bejelentette, hogy a rendbontások leküzdésére „állandó hadsereget” állítanak fel erre szakosodott rendőrökből, hogy bevethessék őket, ahol szükséges.