A Balatonból kifogott veszélyes aligátorteknős új otthonra lelt a veresegyházi vadasparkban

A Balatonszárszónál kifogott aligátorteknős a veresegyházi vadasparkban kapott helyet, ahol már nyolc másik hasonló példány is él. Az invazív faj jelentős ökológiai károkat okozhat, és az emberekre is veszélyt jelent.

Július elején egy horgász fogta ki az aligátorteknőst Balatonszárszón, amelyet először a kőröshegyi Teknősparkba vittek, de ott már nem volt számára hely. Az aligátorteknős (Chelydra serpentina) nem őshonos Magyarországon, és súlyos ökológiai problémákat okozhat a helyi ökoszisztémában. A vadasparkban külön elkerített részen helyezték el a befogott állatot, ahol a látogatók számára is bemutatják, milyen veszélyeket jelentenek az ilyen invazív fajok.

Az aligátorteknősök gyorsak, agresszívek, és komoly sérüléseket okozhatnak az embereknek is. Jelentősen nagyobbra nőnek az őshonos mocsári teknősöknél, és kiszoríthatják őket természetes élőhelyükről. Horváth László, a vadaspark főállatgondozója hangsúlyozta, hogy ezek az állatok komoly veszélyt jelentenek, ha például fürdőzés közben rálépünk egy ilyen teknősre.

A veresegyházi vadasparkban most már kilenc aligátorteknős él, és a park célja, hogy felhívja a figyelmet az invazív fajok által okozott problémákra. Az aligátorteknősök eredetileg az Egyesült Államokban és Kanadában honosak, de szabadon eresztett terráriumi példányok Európában is felbukkannak, így Magyarországon is időnként előfordulnak. Felelőtlen állattartók miatt szinte minden évben találnak Magyarországon egy-egy példányt, ami aggodalomra ad okot.