Új késési rekord a MÁV-nál

A Mátészalka-Debrecen vasútvonalon a vonatok összesített késése elérte a 4529 percet, vagyis 75 órát júliusban, ami új negatív rekordot jelent a nemzeti vasúttársaságnál.

A Mátészalka Leaks nevű civil szervezet, amely a keleti országrészben található 110-es számú vasútvonal állapotára igyekszik felhívni a figyelmet, dokumentálja a vonatok késéseit. Az alapító, Litényi Levente, aki korábban csigajelmezben futva előzte meg a járatot, a nyári időszakban bevezetett óránkénti 20 kilométeres sebességkorlátozásokra is felhívta a figyelmet.

A MÁV-nál eddig a 2023 decemberében rögzített 2985 perc volt a legnagyobb összesített késés, de ez a szám idén júliusban megdőlt. A 78 kilométeres, egyvágányú és nem villamosított Mátészalka-Debrecen vasútvonalon a vonatok a legjobb esetben is 102 perc alatt teszik meg az utat, ami körülbelül 45 km/órás sebességet jelent.

A helyi lakosok és a Mátészalka Leaks csoport régóta szeretné elérni, hogy az állam felújítsa ezt a szakaszt, és a környezettudatosság jegyében villamosított pályát alakítson ki, de a MÁV eddig nem reagált a kérésekre. A civilek tiltakozása így egyelőre hatástalan maradt, és a helyzet érdemben nem változott. Az aktivizmusuk mindeddig süket fülekre talált a Lázár János minisztériuma alá tartozó állami vállalatnál.