Orosz tábornok szerint idén véget ér az ukrajnai háború, rekordot döntött az EU megújuló energia termelése

Aptij Alugyinov orosz tábornok kijelentette, hogy Oroszország idén megnyeri az ukrajnai háborút, miközben az Európai Unióban a szél- és napenergia először haladta meg a fosszilis energiahordozókat az áramtermelésben.

Aptij Alugyinov, az orosz fegyveres erők katonai-politikai igazgatóságának vezetője és a csecsen „Ahmat” különleges műveleti alakulat vezetője szerint "Idén lezárjuk ezt a problémát, a különleges művelettel. Győzelemmel fogjuk lezárni”. Alugyinov korábban azt állította, hogy 2024 őszén ér véget a háború, de jelenleg nincs jele annak, hogy a konfliktus lezárásához közelítene. Ukrajna vezetése, köztük Volodimir Zelenszkij elnök, jelezte, hogy novemberben tárgyalnának Oroszországgal a háború lezárásáról egy békekonferencia keretein belül, de Moszkva ezt a lehetőséget egyelőre elutasította. Zelenszkij szerint az ukrán kormány azon dolgozik, hogy az általa összerakott békeformula alapján igazságos békét kössön Oroszországgal még 2024-ben, és egy teljes munkacsoport dolgozik azon, hogy kidolgozzák, pontosan hogyan vezethet tartós és stabil békéhez a békeformula követése. Az Oroszország és Ukrajna közti nézeteltérés egyik fő problémája, hogy nem tudnak megegyezni a megszállt területek jövőjéről.

Az Európai Unióban a megújuló energiaforrások, különösen a szél- és napenergia, először múlták felül a fosszilis energiahordozókat az áramtermelésben. Az Ember energiaipari agytröszt szerint 2024 első hat hónapjában az EU villamosenergia-termelésének 30 százalékát a szélturbinák és a napelemek adták, míg a fosszilis hordozók aránya 27 százalékra csökkent. Az uniós tagállamok az elmúlt években jelentős lépéseket tettek az energetika átalakításában, és az ukrajnai háború, valamint az orosz energiától való függetlenedés célja tovább erősítette ezeket a törekvéseket.

A 2024-es első félév rekordalacsony értéket mutatott a fosszilis alapú termelésben, amely a 2022-es több mint 500 terawattóráról 343-ra csökkent. Chirs Rosslowe, az Ember adatelemzője szerint ez azt mutatja, hogy a fosszilis energiatermelés szerepe egyre csökken, és a megújuló energiaforrások jelentős nyereséget könyvelhetnek el. Az Ember jelentése szerint 13 uniós tagállam már több villamos energiát termel nap- és szélerőművekkel, mint fosszilis tüzelőanyagokkal, és egyes országok villamosenergia-szükségletük több mint 50 százalékát fedezik megújuló energiaforrásokból.