Zavaros sajtótájékoztató az ökölvívó szövetségnél

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) kaotikus sajtótájékoztatót tartott, ahol az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Yu-ting ökölvívók olimpiai szereplése volt a középpontban, de az esemény nem hozott tisztázást.

A BBC beszámolója szerint a sajtótájékoztató nem segített a helyzet tisztázásában az olimpiai ökölvívótornával kapcsolatos ügyekben. Az IBA, melyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2019-ben megfosztott az amatőr ökölvívás irányító testületének státuszától, az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Yu-ting ügyében próbált magyarázatot adni, de ez nem sikerült.

Az IBA elnöke, Umar Kremljev és a vezérigazgató, Chris Roberts különböző, gyakran egymásnak is ellentmondó információkat közöltek az előzményekről. Roberts szerint Helifet és Lint először a 2022-es isztambuli világbajnokságon tesztelték, de nem tettek intézkedést, mivel az eredmények „nem voltak meggyőzőek". Azt is hozzátette, hogy a sportolókat a 2023-ban Újdelhiben megrendezett világbajnokságról kizárták, mivel a kromoszómatesztek szerint nem jogosultak a nők között indulni. Kremljev azonban tesztoszterintesztekről beszélt, amelyek szerinte magas tesztoszteronszintet mutattak ki, mint a férfiaknak.

A NOB szóvivője, Mark Adams megvédte Helif és Lin részvételét a párizsi játékokon, kiemelve, hogy már hat éve versenyeznek felnőtt kategóriában, és jogosultak voltak az olimpián indulni. Azonban a NOB szóvivője vasárnap megerősítette, hogy az IBA korábban valóban arról tájékoztatta őket, hogy Helifnél X és Y kromoszómákat is találtak egy vizsgálat során, de a teszteket „illegitimnek” és „ad hocnak” nevezte, és kritizálta, hogy ilyen érzékeny adatok nyilvánosságra kerültek a sportolóról.

Az insidethegames.biz honlapja szerint a sajtóértekezleten nem mutattak be kétségbevonhatatlan bizonyítékokat a két bokszolónő nemi identitásáról. Az IBA illetékesei, Kremljovval az élen, azt állították, hogy bizonyítékokkal rendelkeznek, amelyek alapján eltiltották őket a tavalyi Új-Delhiben rendezett világbajnokságon való részvételtől. Roberts főtitkár személyiségi jogokra hivatkozva nem kívánta nyilvánosságra hozni a teszteredményeket.

Az Európai Bokszkonföderáció (EUBC) elnöke, Joannisz Filippatosz szerint az orvosi tesztek és vérvizsgálat igazolta, hogy a bokszolók férfiak. Kremljev hozzátette, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a bokszolók nemváltoztató műtéten estek volna át, és transzneműnek lehetne minősíteni őket.

Lin Yu-ting a 57 kilósok elődöntőjében a török Yildiz Kahramannal, míg Imane Helif a 66 kilósok között a thaiföldi Janjaem Suwannaphengonnal mérkőzik. Helif a negyeddöntőben Hámori Lucát győzte le.

A Guardian és a Time beszámolójában is kaotikusnak nevezett sajtótájékoztatón az IBA orosz elnöke, Umar Kremlev videón jelentkezett be, ahol a párizsi olimpia megnyitóját kritizálta, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, Thomas Bachot korruptnak nevezte. Sebastoan Coe, a World Athletics elnöke szerint a bokszolók körüli helyzet azért alakulhatott ki, mert a NOB-nak nincsen világos szabályzata és irányelve az ilyen esetekre.

Újságírók arról is kérdezték Roberts-et, hogy az orosz állam befolyása alatt álló Gazprom szponzorálja-e még a nemzetközi szövetséget. Roberts erre reagálva azt mondta, hogy hamarosan megjelenik majd egy riport a szövetség pénzügyeiről és finanszírozásáról. Amikor a vezetőt a fizetéséről kérdezték, Robert azt mondta az újságíróknak, hogy ahhoz nekik semmi közük.