Kamala Harris alelnökjelöltje Tim Walz lett

Kamala Harris alelnök várhatóan este jelenti be alelnökjelöltjét, aki Tim Walz, Minnesota állam demokrata kormányzója lesz az AP, a CNN és más amerikai sajtóforrások, valamint a BBC információi szerint. A hivatalos bejelentésre még várni kell, de a döntés már megszületett.

Kamala Harris, aki Joe Biden visszalépése után vált a Demokrata Párt elnökjelöltjévé, Tim Walzot választotta alelnökjelöltjének. Az AP, a CNN, a BBC és más források értesülései szerint a hivatalos bejelentés még várat magára, de a döntés már megszületett. A bejelentés időzítése még változhat, és a Harris-kampány a nap folyamán különböző szöveges üzeneteket is terjeszt támogatóinak.

A választás előtt Harris személyesen találkozott három olyan pályázóval, akiket az alelnöki posztra jelöltek, köztük Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzóval, Mark Kelly arizonai szenátorral és Tim Walz minnesotai kormányzóval. A listán szerepelt még JB Pritzker Illinois állam kormányzója, Andy Beshear Kentucky kormányzója és Pete Buttigieg közlekedési miniszter is.

Walz, aki korábban kongresszusi képviselő volt, majd 2018-ban Minnesota kormányzójává választották, kormányzóként vezényelte a Nemzeti Gárdát Minneapolisba a George Floyd halála után kitört zavargások elfojtására. A 60 éves politikus progresszív elvek mentén kormányoz, és prioritásai között az ingyenes iskolai étkeztetés, klímavédelem és középosztályt érintő adócsökkentések szerepelnek. Walz, aki kevésbé ismert országos szinten, de a közelmúltban hangosan bírálta Donald Trumpot és alelnökjelöltjét, J. D. Vance-t, jó esélye van megszólítani az északi rozsdaövezet konzervatívabb szavazóit.

Joe Biden a félresikerült első elnökválasztási vita után visszalépett, és Kamala Harris lett az utódjelölt. A demokrata pártelit túlnyomó része, köztük Barack és Michelle Obama is támogatásáról biztosította Harrist. A demokraták elnökjelöltsége formálisan az augusztus 19-22. között Chicagóban tartott jelöltállító gyűlésen válik véglegessé.

Harris kedden indul ötnapos, hét államban zajló körútra jelöltjével, és első kampányútja leendő helyettesének kiválasztása után Philadelphiába vezet, ahol először jelennek meg együtt a nyilvánosság előtt. Az alelnökjelölt személye fontos lehet az elnökjelölt üzeneteinek kiegészítésében, az elnök várható kormányzásának irányának mutatásában, és egy későbbi saját elnöki kampány számára is ugródeszkaként szolgálhat. A Harris-Walz páros intenzív kampánykörutat tervez Pennsylvania, Wisconsin, Michigan, Észak-Karolina, Arizona és Nevada fontos csatatérkörzeteiben.

Walz stratégiai értéke a demokrata kampányban jelentős lehet, hiszen a demokrata kormányzók kedvelik őt, ami segíthet a pénzgyűjtésben és a kampányban, továbbá a középnyugati származása és katonai múltja segíthet a fehér, vidéki szavazók körében. Walz pozitív egyénisége, vidámsága és optimizmusa, amit közösségi média-bejegyzései is tükröznek, szintén előnyt jelenthet a kampányban. A jelölt a második ciklusát tölti kormányzóként, és a Demokrata Kormányzók Szövetségét is vezeti, tehát tapasztalata és kapcsolatai révén erősítheti Harris kampányát.