David Lynch emfizémája és a dohányzás szeretete

David Lynch, a neves filmrendező, a Sight and Sound magazinnak adott interjúban beszélt arról, hogy a hosszú évek dohányzása következtében kialakult emfizémája (tüdőtágulat) miatt jelenleg nem tudja elhagyni otthonát a Covid veszélye miatt.

Lynch elmondta, hogy csak rövid távolságokat képes gyalogolni, mielőtt elfogyna az oxigénje, és ha arra kerülne a sor, akkor valószínűleg otthonról kellene filmet rendeznie, amit nem szeretne. Szeret a dolgok között lenni és ötleteket gyűjteni, de ha szükséges, távolról is megpróbálna egy filmet létrehozni.

A rajongók aggodalmára reagálva a 78 éves rendező az X-en kiadott egy utólagos nyilatkozatot, amelyben tisztázta, hogy nem hagyja abba a munkát. Lynch kifejtette, hogy bár nagyon élvezte a dohányzást és szereti a dohány illatát, tudja, hogy ennek az élvezetnek ára van, amely az ő esetében az emfizéma. Hozzátette, hogy már több mint két éve leszokott a dohányzásról, és a tüdőtágulást leszámítva kiváló állapotban van, tele boldogsággal, és soha nem fog nyugdíjba vonulni.

A rendező a dohányzáshoz fűződő viszonyát is bemutatta, elmondva, hogy a dohányzás a művészeti élet része volt számára: a dohány és az illata, ahogy hátradől, rágyújt, és visszanézi a munkáját vagy elgondolkodik dolgokon, számára nincs ehhez fogható gyönyörűség a világon. Ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a dohányzás közben meg is ölhet.

Bár a Twin Peaks rendezője nemrégiben inkább képzőművészeti és zenei projektjeire koncentrált, és a 2006-os Inland Empire óta nem rendezett mozifilmet, a Twin Peaks: The Return óta csak rövidfilmeket készített, valamint YouTube-csatornáján zavarba ejtő időjárás-jelentéseket és lottójáték-sorsolásokat tett közzé.

A Netflixre készülő, Unrecorded Night munkacímen futó, 13 részesre tervezett sorozatát azonban a streamingszolgáltató elkaszálta a pandémia kitörésekor.

Lynch beismeri, hogy a cigaretta iránti „szerelme” miatt tart most itt, és bár sok ajánlat érkezett számára, már nem tervez újabb filmeket. A hollywoodi rendező szerint a cigaretta a művészeti életének része volt, de végül belé mart. Otthon van, akár tetszik, akár nem, és csak indokolt esetben hagyhatja el lakását. A problémát az jelenti, hogy amikor filmet rendez, számára a forgatás nyüzsgése és a beszélgetés a kollégákkal ad új ötleteket, és úgy érzi, távmunkában nem működne számára az alkotás.

Legutóbbi nagyobb projektje az egészségügyi problémái előtt a Twin Peaks című sorozatának felújítása volt a Showtime számára 2017-ben. Az eredeti sorozat 1990-től 1991-ig futott, és a Washington állambeli Twin Peaks kitalált városában, a bálkirálynő, Laura Palmer (Sheryl Lee alakította) meggyilkolásának nyomozását követte. Ezzel hazánkban is hatalmas sikert aratott. Később ennek egy mozis előzmény epizódja következett, majd a remake. Azonban úgy tűnik, káros szenvedélye miatt végleg lezárul a pályafutása.

Habár a filmtörténet egyik legikonikusabb egyedi stílusú rendezője, Hollywood sosem díjazta David Lynchet, megosztó témái, hátborzongató témái miatt. Oscar-díjra és Golden Globe-ra is négyszer jelölték, de egyszer sem kapta meg. A Cannes-i és Velencei filmfesztiválokon viszont egyaránt kétszer is nyert.