Paks költségvetésének módosítása a kormányzati döntés nyomán

Paks városának költségvetéséből a kormány egy rendelettel 7 milliárd forintot vont el, amit a Paksi Atomerőmű fizetett volna iparűzési és ingatlanadó formájában. Az októberben hivatalba lépő ellenzéki vezetésnek azonnal módosítania kellett a költségvetést, és többek között lemondani egy jelentős támogatásról is.

Az ukrajnai háborús helyzetre hivatkozó rendelet a Fidesz 26 év után elszenvedett vereségét követően született meg, amelynek eredményeképpen októbertől Heringes Anita, az egykor MSZP-s kötődésű politikus és a Paksi Deák Ferenc Egyesület veszi át a város vezetését. A rendelet értelmében a Paksi Atomerőmű területét különleges gazdasági övezetté nyilvánították.

A város költségvetésének módosítása során úgy döntöttek, hogy nem vállalnak egymillió forintnál nagyobb új kötelezettséget, és lemondanak a közlekedési cége számára szánt 4,3 milliárdos vissza nem térítendő támogatásról is, amely buszbeszerzésre lett volna felhasználható. Heringes Anita felvetette a pályázatok és a félmillió forintnál nagyobb, nem béreket érintő kifizetéseket érintő szerződések átnézését is, különös tekintettel a tanácsadói szerződésekre.

A kormányzati döntés ellen tiltakozva tüntetést szerveztek a városháza előtt, amelyen az októberben hivatalba lépő képviselők mellett a város két korábbi polgármestere, Herczeg József és Hajdu János is részt vett. A még hivatalban lévő polgármester, Szántó Péter szerint a kormányzat nem fogja elengedni a város kezét, és a szükséges fejlesztések megvalósulnak.

A hasonló elvonások korábban Gödön, Iváncsán és Mosonmagyaróváron is megtörténtek, és a mostani döntés nyomán a paksi önkormányzat költségvetésének 37 százalékától esnek el. Heringes Anita a megválasztása után úgy nyilatkozott, hogy „öt nehéz év elé nézünk”. Az augusztus elsején megjelent kormányhatározat már az idei évet is érinti, így a városnak arányosan körülbelül 3 milliárd forinttal kevesebb bevétele lesz.

Heringes Anita a tüntetésen kijelentette, hogy nem harcolni akar öt évig a kormányzattal, hanem eljuttatni a szavukat odáig, és utána érdemben, egyenes gerinccel tárgyalni velük, mert a városnak jár ez a pénz. A leköszönő fideszes polgármester, Szabó Péter a kormány döntését támogatja, így vele nincs miről tárgyalni. Heringes szerint a kormány a működéshez szükséges pénzt vette el Pakstól, és ígéri, hogy kemény tárgyalófele lesz a kormánynak.

A tüntetésen részt vett Siófok harmadszor megválasztott ellenzéki polgármestere, Lengyel Róbert is, aki paksi születésűként a rendszerváltás óta folyamatosan csökkenő önkormányzati autonómiát kritizálta, és a szolidaritási adó miatti elvonásokat említette, amelyek Siófoktól 740 millió, Pakstól pedig 2 milliárd forintos elvonást jelentenek. Lengyel szerint a kormány az uniós források elosztását is büntetésre és jutalmazásra használja, és hiányolta, hogy a paksi tüntetésen nincsen még legalább 50 polgármester, aki kiállna Paksért.

A tüntetésen aláírt petíciót és levelet egy hét múlva elküldenek Orbán Viktornak, amelyet Heringes reményei szerint a város fideszes önkormányzati képviselői is aláírnak, kivéve Szabó Péter távozó polgármestert. A Paksi Deák Ferenc Egyesület színeiben korábban és ismét mandátumot nyert Barnabás István arról beszélt, hogy a kormány az elvonás ismeretében talán nem is akarja igazán a paksi atomerőmű bővítését, és talán csak azért tartja fenn a projektet, hogy lophasson belőle. Barnabás szerint ez végül az eddig gazdag város leépülését okozza, miközben a szükséges fejlesztések sem valósulnak meg.