Kamala Harris alelnökjelöltje Tim Walz lesz

Kamala Harris alelnökjelöltje Tim Walz, a minnesotai kormányzó, több amerikai hírforrás szerint. A hivatalos megerősítés már megtörtént, és Walz egy posztban életre szóló megtiszteltetésnek nevezte, hogy Harris őt választotta alelnökjelöltnek.

Tim Walz jelenleg második ciklusát tölti Minnesotában, mint kormányzó, és vezeti a demokrata kormányzók szövetségét. Korábban 12 éven át volt kongresszusi képviselő egy főként konzervatív kerületben. Ismert nyílt megnyilvánulásairól, és nemrégiben kezdte a republikánusokat, különösen a Trump-Vance párost, "furcsának" nevezni, ami fontos elemévé vált a Harris kampánynak.

Walz, aki egykori oktatóként is tevékenykedett, kritizálta J. D. Vance-t az MSNBC-n, miközben Orbán Viktorral is viccelődött. Szerinte Vance nem érti a kisvárosi életet, ellentétben vele, aki kisvárosban nőtt fel. Walz utalt arra, hogy Vance a Yale-ről végzett, míg ők nem. Emellett beszélt a republikánusok terveiről és a demokraták összetartásáról. Viccesen javasolta, hogy hívják le Orbánt Floridába, utalva Kamala Harris alelnök látogatására egy családtervező klinikán. Orbán Viktor korábban találkozott Donald Trumppal Mar-a-Lago birtokán.

Donald Trump kampánystábja „veszélyesen liberális szélsőségesnek” nevezte Walzot, és bírálták a kormányzó politikáját, amely szerintük „Kalifornia szélsőségesen liberális eszméinek” terjesztésében merült ki. Egy kampányvideóban „szélsőbalos extrémistának” nevezték Walzot, és a Harris-Walz párost „elbuktak, gyengék és veszélyesen liberálisak” – hangzik a narráció.

Az elnökjelöltségtől váratlanul visszalépő Joe Biden amerikai elnök is megszólalt Harris döntése után, és dicsérte Walzt, mint erős, elvhű és hatékony vezetőt, aki a dolgozó emberek és Amerika nagyszerű középosztályának erős hangja lesz. Barack Obama és felesége, Michelle Obama közös közleményben reagáltak Walz alelnökjelöltségére, dicsérve őt mint olyan személyt, aki képes emberi módon beszélni, és mindenkivel tisztelettel és tisztességgel bánik. Az egykori demokrata házelnök, Nancy Pelosi is Kamala Harris döntését és Tim Walzot dicsérte, visszautasítva, hogy Walz az a fajta elrugaszkodott progresszív politikus lenne, akinek a republikánusok próbálják beállítani.

Harris várhatóan kedden, egy philadelphiai kampányeseményen fogja bemutatni Walzt, mielőtt látogatást tenne azokban a kulcsfontosságú államokban, amelyek elengedhetetlenek a demokraták győzelméhez.