Bangladesi politikai válság: a hadsereg vezetője tárgyal a diáktüntetőkkel

A bangladesi hadsereg vezetője kedden tárgyalásokat folytat a diáktüntetőkkel, miután a korábban sokat bírált kvótarendszer miatt kirobbant tüntetések következtében lemondott és Indiába menekült a miniszterelnök, Vazed Haszina. Az ideiglenes kormány megalakítását az Egyesült Államok is elismerte.

A tüntetések hatására Mohamed Sahabuddin Csuppu bangladesi elnök feloszlatta a parlamentet, és szabadon engedték Vazed Haszina politikai ellenfelét, Haleda Zia volt miniszterelnököt. A hadsereg főparancsnoka, Vaker-Uz-Zaman bejelentette, hogy az államfő jóváhagyását kéri az ideiglenes kormány megalakításához, és a lakosság türelmét kérte a rend helyreállításáig. A tüntetők további zavargásokkal fenyegetőztek, ha nem teljesülnek követeléseik.

A diáktüntetések szervezői a Nobel-békedíjas Muhammad Junuszt szeretnék az ideiglenes kormány élén látni, aki már beleegyezett a kormányalakításba. A diákmozgalom szervezői videójukban kijelentették, nem fogadnak el egy hadsereg által támogatott vagy vezetett kormányt, Junusz számukra az egyetlen elfogadható választás. A hadsereg vezetője a többi nagyobb párt vezetőivel is tárgyalásokat folytatott, és egyeztetett az államfővel.

A bangladesi zavargások július óta tartanak, és augusztus elején erősödtek fel újra. A tüntetéssorozat az ország 50 éves történetének eddigi legvéresebb belső konfliktusává vált, több mint kétszáz halálos áldozattal. A rendőrség és a tüntetők között több erőszakos összecsapásra is sor került, a rendőrök éles- és gumilövedékekkel lőtték a demonstráló tömeget. A miniszterelnök palotájába törő tüntetők miatt menekült meg Vazed Haszina.

A tüntetések kiváltó oka a Legfelsőbb Bíróság döntése volt, amely alkotmányellenesnek ítélte a kvótarendszer eltörlését. A kvóta a kormányzati állások 30 százalékát tartotta fenn a 1971-es függetlenségi háború veteránjai és rokonaik számára. A bíróság júliusban eltörölte a kvótarendszert, de a zavargások ettől nem szűntek meg. Augusztusra a diákok vezette tüntetéseken már a miniszterelnök lemondását követelték. A tüntetések egyik fő szervezője kedden közölte, hogy Junusz beleegyezett az ideiglenes kormány vezetésébe, és a kormány többi tagjának nevét is közzéteszik a nap folyamán.