Tízmilliós ügyintézési díj a kastély-örökbefogadásért

Lázár János építési és közlekedési miniszter bevezetne egy 10 millió forintos ügyintézési díjat minden egyes állami kastély-örökbefogadási kérelem után, amely összeg az államnál marad, még abban az esetben is, ha a kérelmező nem nyeri el az ingatlant.

Az építési és közlekedési minisztérium gazdagodna azon díjakból, amelyeket az állami kastélyok iránt érdeklődőknek kell befizetniük. A kormány honlapjára felkerült végrehajtási rendelet-tervezet a júniusban kormánypárti többséggel elfogadott "kastélytörvényhez" kapcsolódik.

A törvény, amely lehetővé teszi az állami tulajdonú, akár műemlék kastélyépületek magánkézbe adását, sok bírálatot kapott. Az Alkotmánybíróság és Novák Katalin államfő korábbi aggályai nyomán a jogszabályt átírták, így a javított változat már nem teszi lehetővé a vagyonkezelésbe adást, csak tulajdonátadást, és az új tulajdonosnak "a tulajdonszerzés ellenértékeként" vállalnia kell az ingatlan felújítását, karbantartását és üzemeltetését.

A végrehajtási rendelet-tervezet szerint a törvény által felsorolt 47 állami tulajdonú ingatlan, mint például a szabadkígyósi, az edelényi, a füzérradványi, a bajnai, a sümegi és a sárvári kastélyok, esetében az érdeklődőknek 10 millió forintos díjat kell fizetniük a kérelem benyújtásakor. Ez az összeg nem jár vissza, ha a minisztérium elutasítja a kérelmet.

Az új szabályozás értelmében az ilyen kastélyokban elhelyezett közgyűjteményeket legalább évi 300 napon át látogathatóvá kell tenni, és a belépődíjat is szedhetik ezekért. A kastélytörvény melléklete szerinti 47 állami ingatlan listája elérhető, amelyek között kastélyok, múzeumok és egyéb kulturális intézmények találhatók. Az ingatlanokhoz járó parkot ingyenesen látogathatóvá kell tenni.

A törvény megszavazásának egyik első eredményeként magánkézbe kerülhet a 26 hektáros szarvasi Anna-liget is, beleértve a területén álló Csáky-Bolza kastélyt, egy állatparkot, egy látogatóközpontot és a Körös-Maros Vidéki Nemzeti Park igazgatóság székhelyét.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) által társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelet szerint az ügyintézési díj pusztán a kapcsolódó dokumentáció vételárára terjed ki. Lánszki Gergő, az ÉKM államtitkára szerint a kabinet célja az volt, hogy a kastélyok hosszú távú és fenntartható működtetésébe magántőkét vonjon be, mivel az ország területén található 1500 kastély és kúria nagyrésze az elmúlt évtizedekben eltűnt vagy romlott az állapota.