220 ezer éves csontokat rejt ez a mamuttemető

Mamutfogakat, agyarakat, ősi bölénycsontokat és neandervölgyi eszközöket is találtak az angliai Cerney Wickben található mamuttemetőben – írja a BBC. A 2019-ben felfedezett lelőhely a becslések alapján mintegy 220 ezer éves, és főként sztyeppei mamutok maradványait őrzi. „Teljesen le vagyok nyűgözve” – mondta az ásatás társvezetője, Dr. Neville Hollingworth a legfrissebb eredményekkel kapcsolatban.

A lelőhelyet kavicsbányászat közben találták meg, és az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb őskőkori lelőhelyének számít. A környéken egykor egy folyó lehetett, a fosszíliák a meder iszapjában maradtak fenn. A kövületek közül több kiváló állapotú, némelyik mamutfognál még a gyökér is megőrződött.

Az ásatásokra az ország minden tájáról érkeznek szakértők, egyetemi hallgatók és önkéntesek. Sally Hollingworth, a projekt másik vezetője szerint a feltárás egyedülálló lehetőség a diákoknak, hogy részt vegyenek a terepmunkában, illetve a leletek kategorizálásában és konzerválásában.

Peter Andrew, a Hills Quarry Products bányászati cég csoportigazgatója szerint a lelőhely folyamatosan ad és ad. Mint kiemelte, óriási szerencse, hogy felfedezték a helyszínt.

Egyes feltételezések alapján a sztyeppei mamutokból fejlődtek ki híresebb gyapjas mamutok. A lelőhelyet a neandervölgyiekhez köthető tárgyak különösen izgalmassá teszik, de jóval ősibb, jura kori fosszíliákat is találtak már erre.

Megdöbbentő adatok! A bosszúpornó-válság kellős közepén vagyunk

A Kaspersky globális tanulmánya feltárta a társadalmi és romantikus interakciók íratlan szabályainak változását és egy alapvető szemléletváltást a digitális korban. Az Egyesült Királyságban végzett, világszerte 9033 ember megkérdezésével készült felmérés eredményei összefüggnek az intim képpel való visszaélés, más néven „bosszúpornó” rohamos terjedésével: az összes brit válaszadó egyharmada (33%) jelezte, hogy vagy ismer valakit, aki túlélte az online visszaélés ezen formáját, vagy maga is áldozata volt (7%).

A visszaélés különösen a fiatalabb generációk körében jellemző: a 16-24 évesek 69%-a, a 25-34 évesek 63%-a számolt be bosszúpornóról.

David Emm, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója szerint a lakosság, különösen a fiatalabbak egyre nagyobb számban osztanak meg intim képeket anélkül, hogy figyelembe vennék a következményeket. „A kutatás a következő eredményeket hozta: Az elmúlt 25 évben a technológia könnyedén lehetővé tette az ilyen képek rögzítését és megosztását, és jelentős változások történtek az online randizással kapcsolatos viselkedésben és hozzáállásban, ami felgyorsította az intim üzenetek megosztásának trendjét. A vállalt kockázatok tudatosítása képessé teheti az egyéneket arra, hogy megalapozottabb digitális döntéseket hozzanak”.

Az Egyesült Királyságban a különböző korcsoportok között is eltérések mutatkoznak az explicit képekkel kapcsolatos tapasztalatok tekintetében. A 16-24 évesek több mint fele (54%) számolt be arról, hogy intim képeket kapott olyan személyektől, akikkel a való életben soha nem találkozott, míg az 55 év felettieknek csak 12%-a válaszolt igennel.

A tanulmány az áldozathibáztatás kérdését is felveti minden korcsoportban: a válaszadók majdnem fele (48%) egyetért azzal, hogy ha valaki megosztja a saját képét, akkor a saját hibája, ha az rossz kezekbe kerül.

Sophie Mortimer, az SWGfL jótékonysági szervezet bosszúpornóra szakosodott segélyhívó menedzsere szerint: „Minden nap láthatjuk, hogy az intim képpel való visszaélés folyamatos probléma, de ez a tanulmány megmutatja, hogy hol kell lépnünk: nemzeti és nemzetközi beszélgetést kell kialakítanunk a beleegyezés jelentéséről és fontosságáról, javítanunk kell a felnőttek és a fiatalok online biztonsági ismereteit, és világossá kell tennünk, hogy ha intim képpel való visszaélés történik, akkor az elkövetők teljes mértékben hibásak”.