A MOB elnöke a nemzetközi sajtó támadásairól és a sportolók támogatásáról beszélt

Gyulai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az ATV-nek nyilatkozva kifejtette, hogy a nemzetközi sajtó Hámori Luca közösségi médiában megjelent posztjai miatt támadta őket, és a bokszoló Imane Helif elleni meccsén ellenséges légkör fogadta a sportolót.

Gyulai elmondta, hogy a bokszoló Imane Helif elleni negyeddöntőben egy rendkívül nyomasztó és ellenséges légkör fogadta Hámori Lucát, amire nem számítottak, hiszen előzetesen támogató közegre számítottak. A MOB elnöke szerint a nemzetközi sajtó Hámori Luca közösségi médiában megjelent, később eltávolított posztjai miatt támadta őket, amelyekben Helifet férfiként említette, és transzfób megfogalmazást tartalmazó videót is továbbosztott.

Gyulai a sajtótájékoztatón, ahol ő és Hámori Luca, valamint Fürjes Balázs is részt vett, arról beszélt, hogy a nemzetközi sajtó nekik esett, és Helifet gyakorlatilag egy bántalmazottá tették. A MOB elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kifejtette, hogy a helyzet rendkívül éles volt, és az első reakciók is vegyesek.

A Helif neme és kromoszómái körüli vitában a MOB magasabb szintre emelte az ügyet, de Hámori a meccs után azt nyilatkozta, hogy az ellenfelére nem lehet mondani egy rossz szót sem. Gyulai Zsolt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szabályzatára hivatkozva leszögezte, hogy a hölgy az hölgy, és mindig is az volt, továbbá Thomas Bach NOB-elnök szavait idézve azt mondta, hogy „a megállapítást, hogy ki a nő és ki a férfi, újra kell értékelni, és a szakértőket meg kell hallgatni”.

A magyar bokszoló, Kovács Richárd esetében Gyulai igazat adott neki, aki nehezményezte, hogy a Magyar Ökölvívó Szakszövetség döntése alapján Hámori Luca olimpiai bronzérmesnek járó pénzjutalmat kapott, míg ő nem, annak ellenére, hogy mindketten a negyeddöntőig jutottak. Gyulai szerint a magyar szövetségnek egyeztetnie kellett volna előzetesen az államtitkársággal és a sportolókkal is, és később lesz döntés a sportolók jutalmazásáról.

Az interjúban szóba került Hosszú Katinka nyílt levele is, amelyben az úszószövetség vezetőségének lemondását követelte Milák Kristóf felkészülésének kezelése miatt. Gyulai Zsolt azonban az úszósport szakmai kérdéseibe nem szeretne belemenni, és inkább a magyar sportolók eredményeinek örülne. Az ATV-nek nyilatkozva Gyulai azt mondta, hogy megérti a nagy bajnokok véleményét, de most az elért eredményeknek kellene örülni, és emlékeztetett arra, hogy fél évvel ezelőtt is bízott Milák Kristóf sikerében.