A tőzsdei összeomlás elleni védekezés és a vételi lehetőségek

A befektetők nagy mennyiségben kezdenek fedezeti ügyleteket vásárolni, hogy védekezzenek egy esetleges piaci összeomlás ellen, miközben a Goldman Sachs elemzése szerint a jelentős visszaesések gyakran kiváló vételi lehetőségeket kínálnak.

A világjárvány kezdetének kaotikus időszakára emlékeztető módon a befektetők ismét igyekeznek bebiztosítani portfólióikat egy esetleges piaci összeomlás ellen, ezért nagy mennyiségben kezdtek el fedezeti ügyleteket vásárolni. A Cambria Tail Risk ETF, amely az S&P 500 indexre és az amerikai állampapírokra vonatkozó "out of money" put opciókból álló portfóliót vásárol, 4,5 százalékot emelkedett a hétfői piaci esés alatt. Ez az alap 2020 márciusa óta nem zárt ilyen jó napot.

A "tail risk" a részvénypiaci szélsőséges árfolyammozgások vagy hozamok kockázatát jelenti. A bikapiac során háttérbe szorult defenzív stratégia, amelyet "Black-Swan" hedge-ként is ismernek, most újra felpörgött. A tőzsdék jelentős ütést kaptak, például a tech-túlsúlyos Nasdaq 100 index 2022 óta legnagyobb napon belüli esését szenvedte el, és további 3,4%-os esést könyvelt el.

A Wall Street "félelemindexe", a VIX index is megugrott, elérve a koronavírus kitörése óta nem látott szinteket. Az opciós piacon is megfigyelhető volt az aggodalom növekedése, az olyan tail risk fedezeti ügyletek költségei, amelyek akkor fizetnek, ha az S&P 500 index akár 30 százalékkal esik, szintén 2020 márciusa óta nem látott magasságokba emelkedtek.

Az amerikai kisbefektetők számára elérhető egyik legnagyobb Black-Swan alap, a Cambria ETF eszközei jelentősen csökkentek az elmúlt években. Azonban azok számára, akik most szeretnének tail hedge-eket felvenni, ezek nagyon gyorsan nagyon megdrágultak.

Másrészről, a Goldman Sachs négy évtizedre visszanyúló adatelemzése szerint az ilyen visszaesések gyakran kiváló vételi lehetőségeket kínálnak. David Kostin, a Goldman Sachs vezető stratégája és csapata szerint 1980 óta az S&P 500 index egy 5 százalékos visszaesést követő 3 hónapban átlagosan 6 százalékot emelkedett. Az irányadó index a július közepi csúcsához képest jelenleg 8,5 százalékkal van lejjebb.

A 10 százalékos korrekciók is gyakran vonzó vételi lehetőséget jelentettek, bár a nagyobb esések esetében ez a minta nem olyan erős. Az elemzés szerint az 5 százalékos csökkenés utáni hozamok a vizsgált esetek 84 százalékában pozitívak voltak. A Citigroup stratégái szerint a piac gyengeségére vételi lehetőségként kell tekinteni.

Az európai tőzsdék esetében a reggeli fellendülés nem tartott sokáig, és a kontinens pluszai szinte kivétel nélkül elolvadtak. Kedden a londoni tőzsde szerény, 0,33 százalékos emelkedéssel nyitott, ám az emelkedést hamarosan esés követte. A BUX kedden 2,4 százalékos pluszban is járt, azonban az emelkedés már délelőtt 11 előtt 1 százalékosra olvadt, és a cikk írásakor ez már csupán +0,17 százalék volt. A német és a francia tőzsdék időközben már konkrétan mínuszba csúsztak.

A japán tőzsdei kilátásokkal kapcsolatban Jesper Koll, a Monex Group Japan ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy ő továbbra is bízik az országban, mert Japán fundamentumai erősek, a recesszió kockázata nulla, és a vállalati vezetők pedig eltökéltek a tőkehozamok növelésében. A japánnal együtt a dél-koreai és tajvani részvénypiacok is erőre kaptak, mintegy 3,5%-kal emelkedtek a rekordszintű esés után.

Elemzők szerint a visszaesés mögött meghúzódó egyik kevésbé ismert tényező a japán jen erősödése lehetett, ami a dollár között könnyelműen kereskedő tőkealapoknak köszönhető. A japán jegybank stratégiaváltása és a kamatok emelése, valamint a dollár gyengülése miatt a jen több mint 10 százalékkal emelkedett az amerikai dollárral szemben. A carry trade stratégiák veszteségei és a túlárazott techcégek árfolyamának esése további nyomást helyezett a tőzsdékre.

A Goldman Sachs stratégái a piacok jövőjét illetően úgy látják, hogy a bikapiacot követő korrekció még folytatódhat, de valódi medvepiacra mégsem számítanak. A techszektor felülértékeltsége és a második negyedéves eredményekkel szemben támasztott túlzó piaci elvárások is hozzájárulhattak az árfolyamzuhanáshoz. A Goldman szerint a recessziós forgatókönyv esetén az S&P 500 index a jelenlegi 5200-5500-as tartományból egészen 4800-ig csökkenhet.

A befektetőknek azonban óvatosnak kell lenniük, mivel a jelen írások nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak.