Ukrán támadások az orosz határon és légibázisok ellen

Az orosz hatóságok jelentése szerint meghiúsították az ukrán katonák betörési kísérletét a Kurszki megyében, míg a Belgorodi megyében egy civil halálát okozó dróntámadás történt. Ezzel párhuzamosan, Ukrajna sikeres dróntámadást hajtott végre az oroszországi Morozovszk légibázis ellen, ahol több katonai célpont is megsemmisült.

Az orosz Kurszki megyéből jelentették, hogy az orosz katonaság és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) határőr egységei megakadályozták az ukrán fegyveres erők csapatainak betörési kísérletét. A MASH Telegram-csatorna információi szerint körülbelül száz ukrán katona próbálkozott a határ átlépésével a Szudzsa körzetében. Az ukrán erők ágyúzása következtében öt ember, köztük három gyermek megsebesült.

A Belgorodi megyében egy civil halálát okozó dróntámadásról is beszámoltak, amelyet Vjacseszlav Gladkov, a megye kormányzója jelentett. A moszkvai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a légvédelem kilenc drónt semmisített meg a Belgorodi megye, és további tizenhárom drónt a Kurszki megye fölött.

Ezzel egy időben Ukrajna ismét támadást intézett az oroszországi Morozovszk légibázis ellen, ahol a közösségi médiában megjelent felvételek szerint egy lőszerraktár teljesen megsemmisült és kiégett. A támadás során legalább egy Szu-34-es vadászbombázó megsemmisült, további kettő pedig valószínűleg megsérült a másodlagos detonációk következtében. A műholdfelvételek alapján két hangár és négy egyéb épület is találatot szenvedett. Ez a támadás az egyik legsúlyosabb volt, amelyet drónokkal hajtottak végre egy orosz légibázis ellen.

David Axe, háborús elemző a Forbes hasábjain kifejtette, hogy az ukrán haderő fokozza támadásait az orosz légibázisok ellen, de szövetségesei vonakodnak engedélyezni a nagy hatótávolságú fegyverek bevetését Oroszország területén. Az ukrán tisztviselők hónapok óta kérik nyugati szövetségeseiket, hogy engedélyezzék az átadott ballisztikus rakéták bevetését az orosz harci repülőgépek ellen, orosz területen is, de ezeket a kéréseket az eszkaláció veszélyére hivatkozva eddig elutasították. Az ukrán erők így kénytelenek beérni a saját gyártmányú fegyverekkel, amelyekkel így is súlyos veszteségeket okoznak az orosz légiflottának, de ezek a drónhullámok általában egy-két gépet tudnak csak „partvonalra” helyezni. Axe szerint az ATACMS-rakétákkal, vagy épp a Storm Shadow robotrepülőgépekkel véghez vitt légicsapások sokkal komolyabb veszteségeket okoztak egy-egy alkalommal.

A szerző kiemeli, hogy az orosz légi hadjárat megállításához több tucat Szu-34-es megsemmisítésére lenne szükség, de az orosz légierő átcsoportosítása miatt ez most már nehéz feladat elé állítja az ukránokat. Az orosz gépek továbbra is az ukrán légvédelem hatókörén kívülről támadhatnak, a UMPK-kitekkel szerelt FAB-500, FAB-1500, FAB-3000-es irányított légibombák segítségével.

: MTI : OSINTtechnical, Денис (Казанський), NOELREPORTS : Forbes, David Axe ARTICLE END