Aszály sújtotta területek Magyarországon: Több mint 75 ezer hektár érintett

Augusztus elejére Magyarországon az aszálykárra bejelentett területek nagysága elérte a 75 ezer hektárt, és a károsodott területek mérete hetente további több tízezer hektárral növekszik. Az Agrárminisztérium közleménye szerint az idei aszálybejelentések fele három vármegyére – Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád – koncentrálódik, de jelentős károkat jelentettek Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest vármegyéből is. Az aszálykárok mintegy nyolcvan százalékában a kukorica és napraforgó kultúrák érintettek, továbbá a siló- és csemegekukorica esetében is komoly méretű károkat tapasztalhatunk.

A tavalyi évhez képest jelentős a különbség, hiszen a 2022-es aszályos év ugyanezen időszakában már több mint 1 millió hektárnyi aszálykárt regisztráltak. Idén több mint 11 ezer mezőgazdasági termelő kötött aszályfedezettel bíró növénybiztosítást, összesen 713 ezer hektár területre.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a 2022-es károk után 50,66 milliárd forintot fizettek ki a jogosult gazdálkodóknak a kárenyhítési alapból. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy a tavalyi évben a 100 százalékos kárt szenvedett kukorica termelők akár 250 ezer forint hektáronkénti kárenyhítő juttatást is kaphattak, míg a legalacsonyabb mértékű aszálykárt szenvedett gazdálkodók 60 ezer forint hektáronkénti kifizetésre váltak jogosulttá.

Az idei évtől kezdve uniós forrásokat is sikerült bevonni a rendszerbe, így a korábbi évekhez képest jelentősen nagyobb, 34,8 milliárd forint áll majd rendelkezésre a károk enyhítésére a kifizetések 2025. márciusi időpontjában. A pesszimistább előrejelzések szerint az egymást követő száraz napok maximális száma a 21. század végére növekedhet, ami tovább súlyosbíthatja az aszály problémáját Magyarországon.