Őrsi Gergely kilépett az MSZP-ből

Őrsi Gergely, a II. kerület sikeres polgármestere, hivatalosan is benyújtotta lemondási nyilatkozatát és kilépett az MSZP-ből, de továbbra is követi a baloldali értékeket és a szolidáris kerületvezetést.

Néhány héttel ezelőtt bejelentette kilépési szándékát, és az elmúlt héten hivatalosan is beadta írásos lemondási nyilatkozatát a II. kerületi MSZP-csoportnál. Őrsi Gergely, aki 2019 óta tölti be a polgármesteri tisztséget, már korábban is úgy nyilatkozott, hogy nem írt le pártnevet és nem politizált pártpolitikusként. Az Indexnek adott interjúban elmondta, hogy 2006 óta foglalkozik közügyekkel, de úgy véli, az önkormányzati munkában nincs helye a pártpolitikának.

A döntés hátterében álló elvei és értékei változatlanok maradnak, és bár kevés dologban ért egyet Vona Gábor pártjával, abban teljes mértékben egyetért vele, hogy a pártoknak nincs helyük az önkormányzatokban. Őrsi Gergely hangsúlyozta, hogy kilépése nem egy konkrét párt elleni demonstratív kritika, hanem hitelességi kérdés, hogy saját közéleti karrierjét is az elveihez igazítsa.

A párt felső vezetésével nem egyeztetett döntése előtt, mivel régóta tudták, hogy ezt tervezi, és nem is próbálták marasztalni. A tagságából származó járulékos haszon minimális volt, hiszen kampányához sem kapott központi támogatást, önkéntesek segítették újraválasztását, de elismeri, hogy párton belüli viták és diskurzusok hozzájárultak a közéleti tapasztalatszerzéséhez.

A kerületi munkában eddig is megvolt a lokálpatrióta összhang, és külön MSZP frakció 2019 óta nem volt. Őrsi Gergely a fővárosi önkormányzati ciklusban közel 5 évig volt a Fővárosi Önkormányzat képviselője is, és kritikusan szemléli, hogy a fővárosi testület kizárólag pártlistás alapon áll össze. Az ellenzéki pártpolitikában tapasztalt kiábrándító jelenségek, mint például az összefogásokról szóló beszélgetések túlsúlya az országot és várost érintő ügyekkel szemben, tovább erősítették elhatározását.

Őrsi Gergely 2019 óta vezeti a kerületet, és a legutóbbi választáson a szavazatok 69,72 százalékát begyűjtve nyerte meg a kerületi polgármester-választást, míg a fideszes Dombi Rudolf csak 28,09 százalékot ért el. Őrsinek (aki az MSZP mellett a DK, a Momentum, a Párbeszéd-Zöldek és az LMP támogatásával indult a választáson) a következő öt évben a közgyűlésben is kényelmes többsége lesz.

Az MSZP számára Őrsi Gergely szerint nem jelent jelentős veszteséget az ő kilépése, mivel korábban sem vállalt a párton belül fontos szerepet. Jelenleg már csak két regnáló polgármestere maradt a párt számára Budapesten, Gajda Péter Kispesten és Tóth József a XIII. kerületben. Őrsi Gergely kijelentette, hogy más pártba biztosan nem lép be.