Irán hamarosan támadást indíthat Izrael ellen, amerikai alkalmazottak sérültek meg Irakban

Az Axios és a Jerusalem Post információi szerint Irán és a perzsa államhoz hűséges közel-keleti szervezetek támadást terveznek Izrael ellen, és a támadás 24-48 órán belül várható, hogy megbosszulják a Hamász-vezető, Iszmail Hanijeh halálát. Az amerikai védelmi minisztériumhoz köthető források szerint a támadás két hullámban érkezhet, amelyben Irán és helyi proxierői, mint például a Hezbollah is részt vesznek, de a pontos fegyverek típusa egyelőre ismeretlen. A Fehér Ház jelenleg azon dolgozik, hogy lebeszélje Teheránt a komoly megtorlásról, és ezzel elkerüljék egy szélesebb körű közel-keleti háborút. Izrael védelmi minisztere, Joáv Gallant kijelentette, hogy az izraeli hadsereg azonnal ellentámadásba vált át, ha területét újabb csapás éri.

Egy másik incidensben több amerikai alkalmazott megsérült egy nyugat-iraki katonai támaszpont, az Al-Aszad légibázis elleni rakétatámadásban. A támadás elkövetője egyelőre ismeretlen, de az amerikai védelmi minisztérium szerint az Iránnal szövetséges fegyveres milíciák felelősek, és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter veszélyes eszkalációnak nevezte az akciót. Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris tájékoztatást kaptak az Irán által jelentett fenyegetésről, és egyeztettek az amerikai katonák védelméről a Közel-Keleten. A BBC szerint az Al-Aszad bázist idén januárban is támadták iráni milicisták, akkor legalább egy katona megsérült.

A helyzet a Közel-Keleten különösen feszült, mivel a Hamász politikai vezetője és a Hezbollah-parancsnok, Fuad Sukur is meggyilkolásra került. Irán bosszút ígért Sukur meggyilkolásáért, melynek során 12 gyermek is életét vesztette a Golán-fennsíkon. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hangsúlyozta, hogy bármilyen országa elleni agresszióért nagy árat kell fizetni, és kijelentette, hogy a hadsereg minden eshetőségre felkészült.

Israel Katz izraeli külügyminiszter szerint Irán úgy döntött, hogy megtámadja Izraelt, és ezt az információt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter juttatta el Izraelhez, aki Ali Bagheri ügyvezető iráni külügyminisztertől kapta az információt. Katz hangsúlyozta, hogy a világnak meg kell követelnie Irántól az árát minden agresszív akcióért, amit végrehajt. A The Wall Street Journal szerint Irán az elmúlt napokban rakétavetőket mozgatott és hadgyakorlatokat hajtott végre, ami támadásra való készülődést jelezhet. Amerikai tisztviselők nem tudják, hogy a Hezbollah milyen szerepet játszik egy esetleges iráni válaszlépésben.

Ha Irán valóban megtámadná Izraelt, akkor az a tavaly október 7-én kitört gázai háború nemzetközi eszkalációjának újabb lépcsőfoka lenne. A Közel-Keleten egyre nő a feszültség, különösen miután egy drónról kilőtt rakétával megölték Fuad Shukr-t, a Hezbollah alapító generációjának tagját, aki Hasszán Naszrallah főtitkár katonai tanácsadója volt. Teheránban pedig robbanás történt egy Forradalmi Gárda vendégházként szolgáló komplexumában, ahol Iszmail Hánijét, a Hamász politikai szárnyának főtitkárát szállásolták el, aki a júliusi iráni elnökválasztáson diadalmaskodó Maszúd Pezeskian elnök beiktatására érkezett az országba. A robbanást egy előre becsempészett szerkezet idézte elő, bár Irán egy közelből indított rakétának tudja be a robbanást. Izrael nem vállalta a felelősséget, de Teherán valószínűleg joggal tartotta felelősnek a Moszadot a merényletért. A Hamász egyik legfontosabb figurájának halála Irán számára kínos diplomáciai és nemzetbiztonsági bakit jelent, és egyben revanskényszerbe hozza az egyébként reformistának számító új elnököt.

Az Egyesült Államok még hétfőn közölte, hogy Irán 48 órán belül támadhat, és a támadásban akár a környező országokban található szövetségesei is részt vehetnek – így a libanoni Hezbollah tagjai és a jemeni hútik is veszélyt jelenthetnek Izraelre. Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap tárgyalt a legerősebb demokráciákat tömörítő G7 csoport tagjaival a közel-keleti térség de-eszkalációjáról. Maszúd Peszeskján iráni elnök hétfőn az orosz-iráni kapcsolatok bővítéséről beszélt, Szergej Sojgu, az orosz Biztonsági Tanács titkára pedig Iránba látogatott. Oroszország korábban elítélte Haníje meggyilkolását, miközben felszólította az összes felet, hogy tartózkodjanak az eszkalációtól.

Magyarország az Egyesült Államok és több Nyugat-Európai ország mellett arra kéri állampolgárait, hogy mielőbb hagyják el Libanon területét. Izrael a Hamász-vezető elleni merénylet előtt nem sokkal ugyanis kiiktatta a libanoni központú iszlamista szervezet, a Hezbollah parancsnokát, Fuah Shukr-t Bejrútban. A Libanonban működő Hezbollah korábban többször összetűzésbe keveredett Izraellel a határ mentén, ám a merénylet után a nyugati államok megtorlásra számítanak.

A New York Times értesülései szerint Oroszország modern légvédelmi rendszereket szállít Iránnak, amelyeket az oroszok már meg is kezdték leszállítani. Szergej Sojgu, az Oroszországi Föderáció Nemzetbiztonsági Tanácsának titkára Teheránba látogatott, ahol megbeszélést folytatott az ország új elnökével, Maszúd Peszeskjánnal és az Izrael elleni hadművelet kidolgozásáért felelős Mohammad Bagheri dandártábornokkal is. Ez a fejlemény azt jelzi, hogy Moszkva és Teherán szövetségét nem kezdte ki az utóbbi kardcsörtető közel-keleti politikája, és teljes együttműködésre törekszenek a regionális kérdésekben. Az ukrajnai háború miatt az orosz vezetés nem engedheti meg magának, hogy elveszítse Teherán jóindulatát, ugyanis szüksége van az iráni drónokra a hadműveletek folytatása érdekében.