Nógrádi férfit vádolnak állatkínzással

Egy 74 éves nógrádi férfit állatkínzás bűntettével vádolnak, miután súlyosan elhanyagolta és kínozta az általa örökbefogadott kutyát. Az állatot egy állatmentő alapítvány munkatársai találták meg rossz állapotban, és az állatorvos szerint azonnali orvosi beavatkozásra volt szükség az életének megmentéséhez.

A vádlott a kutyát, egy hároméves keverék kutyát, 2022-ben fogadta örökbe. Mivel a kutya gyakran elkóborolt, a gazda bálamadzagot tekert a nyakára, azt hozzárögzítette egy lánchoz, majd kikötötte az udvaron található ólhoz. Nem biztosított számára megfelelő gondoskodást, menedéket, vizet és élelmet, élelmet csak ritkán adott neki, ivóvizet pedig egyáltalán nem. A kutya mély nyaki sérüléseket szenvedett, feje a madzag miatt fel volt puffadva, nehezen lélegzett és fuldokolva köhögött. Továbbá több törött csontot, izomsorvadást és fagyásokat is diagnosztizáltak.

Az állatmentő alapítvány munkatársai 2022. december 29-én, lakossági bejelentésre mentek el az ingatlanhoz, ahol a kutyát rendkívül rossz állapotban, soványan és elhanyagoltan találták meg. Az állatmentő alapítvány azonnal állatorvosi ellátásban részesítette a kutyát, ahol kiderült, hogy az életmentő beavatkozás nélkülözhetetlen volt.

Az ügyészség a Balassagyarmati Járásbíróságon felfüggesztett szabadságvesztést javasol a férfi számára. A vádak szerint a férfi nem biztosított megfelelő élelmet és ivóvizet az állatnak, valamint hosszú ideig kikötötte az udvaron. A kutya tartását és ellátását a vádlott nem biztosította megfelelően, a hosszan tartó éheztetés, az állatorvosi kezelés elmaradása, valamint a tartós kikötés az állatnak különös szenvedést okozott.

A bíróság fog dönteni a férfi ügyében, akit az ügyészség állatkínzás bűntettével vádol. Az állat súlyosan elhanyagolt állapotban volt, amikor a mentőalapítvány segítségével kimentették. Az állatorvos szerint a kutya életét csak azonnali beavatkozással lehetett megmenteni.