Orosz kémházaspár és gyermekeik hazatérése

Egy argentin házaspárnak kiadott orosz kémek és gyermekeik tértek haza Oroszországba a múlt heti fogolycsere során, ahol Vlagyimir Putyin fogadta őket. A család gyermekei csak a repülőút során szembesültek azzal, hogy valójában orosz állampolgárok.

Nem mindennapi esemény, amikor illegális hírszerzőkről hallunk, akik teljesen új, hamis identitással élnek, és még a nemzetiségük is álca. Az argentin házaspárnak kiadott Artem és Anna Dultsev, valamint gyermekeik életük egy pontjáig nem tudták, hogy valójában oroszok. A család a Törökország közvetítésével lezajlott orosz-nyugati fogolycsere keretében érkezett vissza Moszkvába, miután Szlovéniában tartották őket fogva.

Az orosz állami tulajdonú Rosszija TV csatornán sugárzott interjúban a házaspár beszámolt a fogolycsere részleteiről. Először az összes orosz embert egy buszra tették fel, külön-külön, különböző országok különleges szolgálatainak öt képviselőjével körülvéve. Artem Dultsev a fogolycsere színpadiasságáról is beszélt, ahol sisakban, bilincsben és színes nadrágban mutogatták őket.

A repülőút során a gyerekeknek közölték, hogy valójában oroszok, és a család neve Dultsev. A lányuk, Szofi, a hír hallatára sírva fogadta a friss információt, míg a fiúk nyugodtabban, pozitívan fogadta a dolgot. Artem Dultsev hangsúlyozta, hogy számukra a család a legfontosabb, és ez tartja őket életben.

A fogolycsere során az orosz biztonsági szolgálatok ragaszkodtak hozzá, hogy a gyerekeket a felnőttekkel együtt adják vissza. Putyin orosz elnök és a Külföldi Hírszerző Szolgálat is támogatta őket külföldi fogságuk alatt. A család érkezését követően Putyin személyesen találkozott a hazatért oroszokkal a repülőtéren, és gratulált is nekik a hazatéréshez.

A fogolycsere keretében többek között Evan Gershkovich, a Wall Street Journal riportere, Paul Whelan, egy korábbi amerikai tengerészgyalogos, valamint Alszu Kurmaseva orosz-amerikai újságíró is szabadult fogságból. Az esemény a hidegháború utáni legnagyobb fogolycsere volt az Egyesült Államok és Oroszország között.