A csend zavarja a tornászokat és a lila atlétikai pálya az olimpián

A női tornászok, köztük a minden idők egyik legeredményesebbje, Simone Biles, arra panaszkodtak, hogy a Bercy Arénában a közönség túlzott csendje zavarta őket a szerenkénti olimpiai döntők során. Az atlétikai versenyeket pedig idén egy szokatlan lila pályán rendezik, amelynek kialakításához újrahasznosított kagylóhéjakat használtak fel.

A tornászok számára meglepő volt a nézők viselkedése, akik nemcsak egymást, hanem a sportolókat is csendre intették, ami a versenyzők szerint nem segítette elő a teljesítményüket. Biles, aki három aranyérmet és egy ezüstérmet nyert Párizsban, a gerendánál történt esése után kifejezte meglepetését a közönség csendje miatt. A versenyzők próbáltak változtatni a helyzeten, de a szervezők nem tudtak háttérzajt biztosítani számukra.

Az atlétikai versenyeket idén egy lila pályán rendezik, amelynek kialakításához újrahasznosított kagylóhéjakat használtak fel, ezzel is elősegítve a környezettudatos szemléletet. A szervezők szerint ez a megoldás nemcsak hogy újrahasznosításra ösztönöz, hanem a hagyományos pályákhoz képest két százalékkal gyorsabb is lehet. A lila szín azonban csupán egy esztétikai döntés eredménye.

A női tornászok utolsó olimpiai szerenkénti döntője a talaj volt, ahol a szám eredményhirdetése során egy emlékezetes és sportszerű jelenet zajlott le. Amikor az olimpiai bajnok Rebeca Andrade fellépett a dobogóra, Biles és a harmadik helyezett amerikai Jordan Chiles mélyen meghajolt előtte. Biles, aki korábban arról beszélt, hogy Andrade az, akitől feszült lesz, mert nagyon meg tudja közelíteni pontszámokban, elismerően nyilatkozott a brazil tornászról: „Szeretem Rebeccát, nagyon csodálatos. Csak jókat tudok mondani róla. Ő egy királynő, ezért tettük azt, amit tettünk. Nagyon izgalmas nézni őt, és a közönség is mindig szurkol neki, csak ez lehetett a helyes cselekedet tőlünk”. Andrade négy érmet szerzett Párizsban, talajon arany-, összetettben és ugrásban ezüst-, csapatban bronzérmes lett.

A tornászok és az atléták egyaránt különleges körülmények között versenyeznek az idei olimpián, amelyek új kihívásokat és élményeket jelentenek számukra.