Google technológia a veszélyes időjárás előrejelzésére

A Google kutatói által kifejlesztett új hibrid modell percek alatt képes előre jelezni a veszélyes időjárási eseményeket, ötvözve a mesterséges intelligenciát a hagyományos előrejelzési módszerekkel.

A technológiai óriások, mint a Google és a Microsoft, már korábban is kísérleteztek mesterséges intelligencián alapuló időjárás-előrejelző modellekkel, melyek bizonyos esetekben felülmúlták a hagyományos módszereket, bár ezek még kritikák kereszttüzében is állnak. A Google által most bemutatott NeuralGCM nevű modell egy új szintre emeli az időjárás-előrejelzést, mivel képes több lehetséges forgatókönyvet is felvázolni, gyorsabban és kevesebb energiát igényelve, mint a korábbi modellek. A Nature folyóiratban ismertetett kutatás szerint a NeuralGCM részletesebb eredményeket szolgáltat, mint a tisztán mesterséges intelligencián alapuló rendszerek.

A hagyományos időjárás-előrejelző modellek a fizikai törvényekre támaszkodnak, míg a NeuralGCM a gépi tanulás és a fizikai modellek előnyeit egyesíti. Stephan Hoyer, a Google Research munkatársa szerint a rendelkezésre álló történelmi időjárás-adatokból tanulva fejleszthetők jobb modellek. A NeuralGCM pontos rövidtávú előrejelzéseket képes adni akár három napra előre, és kevesebb energiát igényel, mint a hagyományos modellek. A hét napon túli előrejelzések terén pedig kevesebb hibát vét, mint a tisztán gépi tanuláson alapuló modellek.

A kutatók összehasonlították a NeuralGCM eredményeit a fizikai és gépi tanuláson alapuló modellekkel, valamint valós adatokkal, és azt találták, hogy az előrejelzések nagyon hasonlóak az ECMWF-ENS modelléhez, amelyet az időjárás-előrejelzés aranysztenderdjeként tartanak számon. A NeuralGCM különösen jól teljesített a trópusi ciklonok előrejelzésében, realisztikusabban jelezve a ciklonok kialakulását és irányát, mint az ultranagy felbontású klímamodellek.

A kutatók célja a NeuralGCM további finomítása, több földtudományi aspektus beépítésével a modellbe, hogy a jövőben még pontosabb előrejelzéseket lehessen készíteni.

Találtak egy méregmentes módszert, ami 11 napon át védheti az embert a szúnyogok ellen

Egy új, mérgező anyagoktól mentes szúnyogriasztó-módszerrel kísérleteznek a kutatók, amely akár 11 napon át is hatékony védelmet nyújthat a vérszívók ellen. Az emberi bőrön gyakran előforduló baktériumok segítségével készített készítmény, amely egy héten át elriaszthatja a szúnyogokat. A BGR kiemeli, hogy a nőstény szúnyogok több tényező alapján választják ki áldozataikat, beleértve a testhőmérsékletet, a bőrön lévő mikrobák által kibocsátott szagokat és a szén-dioxidot. A kutatók a tejsavat, egy bőrbaktériumok által kibocsátott vegyületet vizsgálták, amely vonzza a szúnyogokat. Genetikailag módosították a Staphylococcus epidermidis és a Corynebacterium amycolatum baktériumokat, hogy csökkentsék a tejsav termelését. Egeres tesztek során a módosított baktériumokkal kezelt állatokat 11 napon át 64,4 százalékkal kevésbé keresték meg a szúnyogok, ami jóval hosszabb idő, mint a hagyományos szúnyogriasztók néhány órás hatása. A PLOS Nexus folyóiratban közölt tanulmány szerint az érdemi hatás kialakulásához három napra volt szükség. A módszer előnye, hogy nem igényel mérgező anyagokat, ami az embereknek és az élővilágnak egyaránt előnyös. Azonban még nem ismert, hogy mikor és milyen formában lesz alkalmazható a módszer.