Elő a fényvédővel, brutális UV-sugárzás várható kedden

Kedden országszerte sok napsütésre számíthatunk, de a Dunától keletre és a nyugati határhoz közeli tájakon időnként gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, azonban csak északkeleten alakulhat ki elszórtan egy-egy kisebb futó zápor. A hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul majd, de a tartósabban felhős északkeleti vidékeken ennél hűvösebb lehet. A következő napokban a hőmérséklet nagyjából a sokévi átlag környékén alakul, a hét végétől viszont újabb hőhullám kezdődhet.

A HungaroMet előrejelzése szerint a frontális felhőzet dél, délkelet felé húzódik el, mögötte nagy területen kiderül az ég, de az északkeleti harmadban és délnyugaton felhős tájak maradhatnak. Az éjszaka második felében már csak elvétve várható zápor. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 15 fok között várható, a felhős tájakon és vízpartokon ennél enyhébb, míg a hidegre hajlamos területeken hűvösebb lehet a hajnal.

Napközben általában napos időre számíthatunk, de északkeleten tartósabban felhős helyek is maradhatnak, és főleg a Dunától keletre több gomolyfelhő képződhet. Az északias szél főleg az Észak-Dunántúlon, valamint az északkeleti, keleti országrészben élénkülhet meg. Késő estére a hőmérséklet 14 és 22 fok közé hűl le.

Veszélyes időjárási jelenség nem várható, így a HungaroMet nem adott ki figyelmeztetést egyetlen vármegyére sem.

De akár meg is fázhatunk

A hűvös hajnali, reggeli órákban felerősödhetnek a kopásos- és a görcsös jellegű panaszok, illetve könnyebben megfázhatunk. A napi hőingás miatt az érzékenyek körében vérnyomás-ingadozás, keringési problémák, szívproblémák, migrén, fáradékonyság és dekoncentráltság is jelentkezhet. A napos időben 10 és 16 óra között erős, illetve nagyon erős UV-sugárzásra kell számítani, ezért a szabadban tartózkodóknak ajánlott gondoskodni a bőr megfelelő védelméről.

Az immunrendszer erősítése érdekében érdemes vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, és figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. A strandolók örülhetnek, de a mezőgazdaság szenvedhet a maradó száraz idő miatt.