Beyoncé támogatása Kamala Harris elnökjelölti kampányában

Beyoncé, az amerikai énekesnő, állítólag 4 millió dollárt adományozhat Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnökének elnökjelölti kampányára, a Daily Mail információi alapján.

Beyoncé korábban már bizonyította elkötelezettségét a Demokrata Párt iránt, hiszen 2009-ben az USA himnuszát énekelte Barack Obama beiktatásán, és 2020-ban Joe Biden mellett is kampányolt. Az énekesnő szimpátiája a párt felé tehát nem újkeletű. Júliusban, Kamala Harris elnökjelölti indulásának bejelentésekor, Beyoncé hozzájárult, hogy Freedom című száma legyen Harris kampánydala.

A Daily Mail értesülései szerint Beyoncé több év politikától való távolmaradás után úgy döntött, hogy nyíltan támogatja Kamala Harris elnökjelöltségét. A 42 éves szupersztár már engedélyezte Harris számára, hogy az ő oldalain hirdessen, de ennél is tovább menne, mivel úgy véli, hogy „a tét túl nagy ahhoz, hogy csendben maradjon”.

Beyoncé és Harris kapcsolata nem új keletű, hiszen már 2008-ban, amikor Obama kampányolt, találkoztak először, és Joe Biden elnöksége alatt közeli barátokká váltak. Az énekesnő 2020-ban egy Instagram-bejegyzésben Biden-Harris feliratú maszkot viselve már jelezte támogatását a demokraták iránt. Most pedig készen áll arra, hogy hivatalosan és nyíltan is kifejezze véleményét az amerikai politikáról, és nevét adja Kamala Harris folyamatban lévő kampányához. Egy bennfentes szerint Beyoncé 4 millió dollárt tett félre a kampányra, és további adományokat is tervez, ha szükségét látja.

A felajánlás ténye még nem hivatalos, egyelőre csupán a brit lap információi támasztják alá azt. Beyoncé több mint egy évtizeddel ezelőtt szándékosan vonult vissza a politikai megnyilvánulásoktól, miután 2012-ben férjével, Jay-Z-vel együtt szerveztek egy adománygyűjtő kampányt Barack Obama számára. Most azonban úgy tűnik, ismét aktív szerepet vállal az amerikai választásokban.

Kamala Harris választása, hogy Tim Walz legyen az alelnök-jelöltje, vegyes reakciókat váltott ki. Joe Biden elnök üdvözölte a döntést, míg Donald Trump és JD Vance, Trump alelnök-jelöltje kevésbé voltak lelkesek. Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzó, a másik lehetséges alelnök-jelölt, alig várja, hogy a következő 90 napban a barátaival, Tim Walz-cal és Kamala Harrisszel járja az országot. Hillary Clinton volt elnökjelölt-külügyminiszter és Barack Obama volt elnök, valamint a Demokrata Párt két szélsősége, a baloldali Alexandria Ocasio-Cortez és a jobboldali Joe Manchin is üdvözölték a döntést.