EU-tagállamok jelentős támogatást utalnak Ukrajnának

Az Európai Unió tagállamai kedden jóváhagyták az Ukrajnának szánt első rendszeres kifizetést, amely 4,2 milliárd eurót tesz ki, részeként annak az 50 milliárd eurós pénzügyi támogatásnak, amelyet az EU a következő évekre ígért Kijevnek.

Az EU-tagállamok februári csúcstalálkozójukon állapodtak meg a 2024-2027 közötti időszakra szóló 50 milliárd eurós alap létrehozásáról, amelynek célja Ukrajna támogatása. Ebből az összegből Kijev már 6 milliárd eurót áthidaló finanszírozásként, valamint további 1,9 milliárd eurót előfinanszírozásként kapott meg. A mostani kifizetés lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy tovább lépjen gazdasági stabilitása felé, például az államháztartási gazdálkodás javításával és az állami tulajdonú vállalatok irányításának reformjával, amelyek hozzájárulnak a korrupció csökkentéséhez és a vállalatok versenyképességének növeléséhez.

Az EU Tanácsa megállapította, hogy Ukrajna teljesítette a pénzeszközök folyósításához szükséges feltételeket és reformokat, amelyek az államháztartásra, az állami tulajdonú vállalatok irányítására, az üzleti környezet fejlesztésére, az energiára és az aknamentesítésre terjednek ki. A Tanács friss határozatában engedélyezte az első részlet kifizetésének végrehajtását, hangsúlyozva a pénzeszköz mielőbbi átutalásának fontosságát, tekintettel Ukrajna nehéz költségvetési helyzetére.

Kárpátalja kormányzója, Viktor Mikita a Kárpáti Igaz Szóval készített interjúban beszélt a magyar–ukrán kapcsolatok javításának fontosságáról, és arról, hogy több tízezer kárpátaljai áll Ukrajna védelmében a fronton. Mikita hangsúlyozta, hogy nem ért egyet az erőszakos mozgósítással, és fontosnak tartja, hogy a vállalatok ne veszítsék el dolgozóikat, mivel ezáltal csökkenne az adóbevétel, ami a hadsereg finanszírozását is veszélyeztetné.

A kormányzó szerint Moszkva célja Ukrajna lejáratása, és arra számítottak, hogy az orosz különleges erőkhöz kötődő csoportok megpróbálkoznak a régió destabilizálásával. Ennek megelőzése érdekében az ukrán biztonsági szolgálat megerősítette a közrend védelmét a magyarlakta területeken. Mikita hálás a magyar közösségnek, amiért lojálisak maradtak Ukrajnához.

A magyar–ukrán kapcsolatokat érintően Mikita elmondta, hogy a Szijjártó Péter által javasolt 11 pontból 6–7 pontban már sikerült megállapodni, és a párbeszéd folytatódik a többi kérdésben. A kormányzó szerint a nyelvhasználatot érintő törvények módosítása háborús időben nem egyszerű, de Kárpátalján minden nemzeti kisebbség szabadon használhatja az anyanyelvét.

Orbán Viktor ukrajnai látogatásáról Mikita elmondta, hogy a találkozó barátságos légkörben zajlott, és bár mindkét országnak megvannak a saját érdekei, igyekeztek minden korábbi nézetkülönbséget félretenni. A megállapodások elsősorban gazdasági kérdéseket és a magyar közösség támogatását érintették.

A támogatások folyósításának hírével egyidejűleg Ukrajna keleti részén, Harkivban egy kórházat rakétatámadás ért, amelynek következtében egy klinikai épület megrongálódott. A Harkiv megyei kormányzó szerint két ember sokkos állapotba került, és lehetnek emberek az épület romjai alatt is. Az ukrán légvédelem arról adott tájékoztatást, hogy két Iszkander-M és két H-59 típusú orosz rakétát, valamint Oroszországból indított 15 támadó drónt semmisített meg. Mikolajiv térségéből a helyi kormányzó 13 iráni gyártmányú drón megsemmisítéséről számolt be, ami további bizonyítékul szolgál Ukrajna nehéz biztonsági helyzetére.