Amerikai katonák megsérültek egy iraki támaszponton történt rakétatámadásban

Joe Biden amerikai elnök összehívta a nemzetbiztonsági kabinet tagjait, mivel aggodalmak merültek fel, hogy Irán támadást intézhet Izrael ellen. Az amerikai tisztviselők éjjel-nappal dolgoznak az eszkaláció megakadályozásán. Antony Blinken külügyminiszter friss információkat kapott az Irán által jelentett fenyegetésekről és az Izrael támogatására irányuló előkészületekről.

Az amerikai erők védelmére és támadásokra való reagálásra készülnek, és Blinken szerint az eszkaláció csak több konfliktushoz, erőszakhoz és bizonytalansághoz vezetne. A tűzszünet lehetőséget teremthet a tartósabb nyugalomra Gázában és más területeken is.

Legalább öt amerikai katona megsebesült egy rakétatámadásban, amely egy katonai bázist ért Nyugat-Irakban. Az előzetes információk szerint akár hét katona és civil is megsérülhetett a támadásban. A támadásért felelős fél kilétét egyelőre nem ismerik. Korábban Irán vádolta meg az Amerikai Egyesült Államokat a Hamász politikai vezetője, Ismail Haniyeh meggyilkolásáért. Biden elnököt és Kamala Harris alelnököt is tájékoztatták az iráni fenyegetésről, a regionális feszültségek enyhítésére irányuló diplomáciai erőfeszítésekről, valamint az Izrael támogatására tett előkészületekről, ha támadás érné az országot.

Az Al Asad légitámaszpontot érte a támadás, ahol több amerikai személy megsérült. Az amerikai védelmi minisztérium megerősítette a támadást, de a támadók azonosítását nem közölték. Egyelőre nincs információ kritikus sérülésekről vagy halálesetről.

A Közel-Keleten fokozódó feszültség a Hamász és a Hezbollah vezetőinek meggyilkolása után alakult ki, Irán pedig bosszút ígért a halálesetekért. Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök súlyos következményekkel fenyegette meg azokat, akik agressziót követnek el országa ellen, és kijelentette, hogy a hadsereg minden forgatókönyvre felkészült. Nem lehet kizárni, hogy a mostani akciónak köze van Ismail Haniyeh, a Hamász politikai vezetőjének múlt heti halálához, aki teheráni lakosztályában vesztette életét, amikor egy hónapokkal korábban becsempészett pokolgép felrobbant. Izrael nem vállalta magára a felelősséget, de szinte biztosra lehet venni, hogy Jeruzsálem "rendelte meg" a merényletet.