Japán részvények visszapattanása

A japán részvények kedden visszapattantak a globális pénzügyi piacok sokkját követően. A Nikkei 225 részvényindex, a világ negyedik legnagyobb gazdaságának mérőszáma, 10%-kal emelkedett egy több mint 12%-os előző napi esés után.

A Japán Bank kamatemelése, amely csak a második alkalom volt 17 éven belül, erősödést okozott a jenben a dollárral szemben, ami drágábbá tette a japán exportot a külföldi befektetők számára. Az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Európában a részvények hétfőn estek a gyenge gazdasági jelzők miatt, ami aggodalmakat keltett egy lehetséges recesszióval kapcsolatban. A dél-koreai részvények szintén erősödtek kedden egy jelentős esés után, a Kospi index közel 5%-kal emelkedett. New Yorkban a Nasdaq 6,3%-os csökkenéssel nyitott, de a nap végére a veszteségeket 3,4%-ra szűkítette. Az S&P 500 3%-kal, míg a Dow Jones 2,6%-kal esett. Európában a párizsi CAC-40 1,4%-os csökkenéssel zárt, míg a frankfurti DAX és a londoni FTSE 100 körülbelül 2%-os veszteséget mutatott.

A piaci volatilitást összehasonlítják az 1987-es összeomlással, Wall Streeten és Európában jelentős esésekkel. Aggodalmak merülnek fel a mesterséges intelligenciába jelentősen befektető technológiai vállalatokkal kapcsolatban, mint például az Intel, amely elbocsátásokat jelentett be, és az Nvidia, amely termékbevezetéseket halasztott el a megnövekedett keresleti bizonytalanság miatt. Az elemzők a Federal Reserve szeptemberi döntéséig tartó folytatódó piaci volatilitást jósolnak.

A japán részvények, mint a Mitsui, a Softbank, a Suzuki Motor és a Renesas Electronics jelentős növekedést mutattak. A dollár erősödött a jennel szemben, elérve a 145,6-os szintet, enyhülést nyújtva a jen hirtelen erősödésével kapcsolatos aggodalmak közepette. A Japán Bank kamatemelése a jen hét hónapos csúcsához vezetett, ami hatással volt a részvényekre.

A JP Morgan elemzése szerint a jen carry trade bezáródása még nem ért véget, és a japán jen továbbra is az egyik legalacsonyabban értékelt valuta. A múlt heti kamatemelés óta a jen jelentősen erősödött, ami miatt a befektetők világszerte zárni kezdték a korábban alacsony jenkamatok mellett hitelekből finanszírozott pozícióikat, ez is hozzájárult a piacokon látott vérengzéshez. A JP Morgan szerint a carry trade bezáródása a spekulatív befektetői közösségen belül valahol 50-60 százalék között van. A jen néhány hét alatt több mint 10 százalékot erősödött a dollárral szemben, és nem valószínű, hogy a carry trade-ek egyhamar visszaállnak a jen ralija előtti szintre. A piacok stabilizálódása várható a jelenlegi szintek körül, legfeljebb egy mérsékelt felpattanással, de a mozgás folytatódhat alacsonyabb sebességgel is.