A Soroksári úti City Pearl projekt folytatódik

Adnan Polat török üzletember, Orbán Viktor barátja, folytatja a City Pearl lakópark építését a Soroksári úton. A projekt négy új szakaszból áll majd, összesen 1098 lakással, éttermekkel, üzletekkel, irodákkal, fitneszkomplexummal és egy kétszintes földalatti garázzsal, amely 1747 autó számára biztosít helyet.

Adnan Polat, aki török milliárdosként ismert és több stratégiai befektetéssel rendelkezik az ingatlan, energia, védelem, kereskedelem, kerámia és kultúra területén, 2017-ben vásárolta meg a korábbi Közvágóhíd területét. A City Pearl projekt, amely a Soroksári úti rozsdaövezet területén valósul meg, a tervek szerint négy új szakaszban épül meg, és a fejlesztés során a víztorony felújítását, egy pavilon épületet és bikaszobrokat is magában foglal.

A projekt hat szakaszból áll, és a fejlesztés során öt 12-13 emeletes lakótornyot építenek, amelyek összesen 1098 lakást foglalnak majd magukban. A környezeti hatások minimalizálására törekednek, a zöldterület arányát a következő szakaszokban 15%-ra növelik, míg az első két ütemben a zöldfelület mindössze 8,5 százalékát teszi ki. A tervek szerint a harmadik szakasz építése 2023 tavaszán kezdődik, a további szakaszok pedig 2027, 2030 és 2031-ben következnek, a projekt befejezése pedig 2034 februárjára várható.

A fejlesztéshez kapcsolódó környezeti hatásvizsgálatot 2021 júliusában nyújtották be a Pest Megyei Kormányhivatalhoz. A projekt várhatóan napi 84 teherautó forgalmat generál az építkezés ideje alatt, és a befejezés után további 5000 autóval növeli a környék forgalmát. A projekt célja, hogy a légszennyezettség terén a változások ellenére is az egészségügyi határértékek alatt maradjon. Az építkezés során a környezeti hatások minimalizálására tett ígéret ellenére az első két ütem előzetes környezeti értékelés nélkül kapott engedélyt. Az újabb négy ütemre vonatkozó előzetes környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedély kiadását célzó kérelmet 2021 augusztusában nyújtották be.

Az új negyedben nagyjából 4000 új lakóval, több száz itt dolgozóval, illetve legalább ennyi, az üzleteket és vendéglátóipari egységeket felkereső vásárlóval és vendéggel számolnak. Az engedélyezési dokumentáció szerint a forgalmi eredetű légszennyezőanyag kibocsátás kismértékben változik, de a lakóterületeken az egészségügyi határérték alatt marad, és a projekt nem okoz emberi fül számára érzékelhető zajterhelési növekedést. A létesítmény megközelítésére alapvetően a tömegközlekedés használata feltételezett, ami a környék ellátottságát tekintve megfelelő koncepció.