A magyar tőzsde és a Richter emelkedése

A magyar tőzsde a hétfői eladási hullámot követően pozitív hangulatban nyitott, és a nap végére is emelkedéssel zárt. A Richter részvényei kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a gyógyszergyártó vállalat várakozásokat meghaladó gyorsjelentése után.

A globális tőzsdék visszapattanása és az amerikai recessziós félelmek csillapodása kedvező hatással volt a magyar piacra is. A BUX-index a reggeli kereskedésben 1,7 százalékos pluszban állt, és a nap végére 0,45 százalékos emelkedéssel, 70 321,83 ponton zárt. A BUX-index jelenleg a 200 napos mozgóátlaga fölött helyezkedik el, ami hosszú távon emelkedő trendet jelez, azonban a 20 és 50 napos mozgóátlagok alatt maradt, ami rövid- és középtávon eső trendre utal.

A hazai blue chipek közül a Richter árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben, 1,07 százalékkal, 9960 forintra, míg a Mol 0,51 százalékkal, 2760 forintra, az OTP 0,17 százalékkal, 17 250 forintra zárt pluszban, a Magyar Telekom árfolyama viszont 0,38 százalékkal, 1052 forintra csökkent. A közepes kapitalizációjú részvények közül a PannErgy és a Waberer's teljesített a legjobban, míg a Graphisoft Park és a Masterplast kezdte a napot a leggyengébben. Az Akko és a Waberer's részvényei 1,9, illetve 1,8 százalékos emelkedéssel álltak a lista élén, az Appeninn és a Duna House pedig 0,7, illetve 1,1 százalékos eséssel zárták a napot.

A legnagyobb forgalmat az OTP részvényei generálták, 12,0 milliárd forint értékben cseréltek gazdát, de a legforgalmasabb papírok között szerepelt még a Richter, a Mol, a Magyar Telekom és az Opus is. A magyar tőzsdén a Richter és az OTP mellett az Opus is felkerült a legforgalmasabb részvények listájára. Átlag feletti forgalom volt a magyar tőzsdén, ami a BUMIX 0,67 százalékos emelkedését is magával hozta. Czibere Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint a Richter kiemelkedően jól teljesített, miután jó gyorsjelentést tett közzé kedd reggel, míg a Magyar Telekom gyorsjelentése némi gyengülést okozott a társaság papírjainak értékében.

: Forrás: Portfolio-Teletrader Kft. : Forrás: Portfolio-Teletrader Kft. : Forrás: Portfolio-Teletrader Kft.