A CIA egykori igazgatója és a Moszad műveletei

David Petraeus, a CIA egykori igazgatója szerint Irán és Izrael nem kíván háborús összetűzésbe kerülni, mivel ez jelentős károkat okozna mindkét félnek. Közben a Moszad egy ágy alá rejtett pokolgéppel végzett a Hamász vezetőjével, Ismail Haniyeh-val.

David Petraeus, a CIA volt igazgatója és az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) tábornoka az Iran Internationalnak adott interjúban kifejtette, hogy Irán és Izrael igyekszik elkerülni a teljes körű háborút, mivel tartanak a pusztítástól, amelyet az mindkét ország számára okozhatna. A két ország közötti hidegháború a múlt héten tovább fokozódott, amikor Teheránban meggyilkolták Ismail Haniyeh Hamász-vezetőt.

Petraeus szerint Irán válaszolni fog a történtekre, mivel ez egy hatalmas csapás volt az ország becsületére, valamint hírszerzési és biztonsági kudarcot jelentett. Ugyanakkor úgy véli, hogy egy közvetlen háborúba való bekeveredés nem áll sem Irán, sem Izrael érdekében. A térségbeli és a térségen kívüli kormányok növelték diplomáciai erőfeszítéseiket, attól tartva, hogy a megtorlások körforgása kicsúszhat a kezükből.

A Moszad által végrehajtott műveletről Elon Perry, az Izraeli Védelmi Erők elit Golani-dandárjának volt kommandósa és újságíró számolt be. A Hamász vezetőjének likvidálása bonyolult előkészületeket igényelt, és a The Jewish Chronicle oldalán megjelent cikk szerint a Moszad két iráni személyt szervezett be az Iszlám Forradalmi Gárda Ansar al-Mahdi biztonsági egységéből, akik a robbanószerkezetet helyezték el. A merénylet napján, körülbelül kilenc órával azelőtt, hogy Haniyeh belépett a szobájába, helyezték el a pokolgépet, amelyet távolról aktiváltak.

A merénylet éjfél után történt, amikor Haniyeh búcsúölelések és kézfogások után bement a szobájába, és a villany lekapcsolása után a pokolgép felrobbant. Haniyeh azonnal meghalt, testőre pedig a súlyos sérülések következtében. Az irániak a biztonsági kamerák felvételein látták az őröket, amint a folyosón lopakodva bementek a szobába, majd nyugodtan távoztak. Az izraeli titkosszolgálatok ezzel ismét bebizonyították, milyen alaposan behatoltak az iráni elemekbe.

A The Jewish Chronicle részletes információkat közölt a műveletről, amely szerint a Moszad ügynökei már 2023. október 7-e óta szervezték az akciót. A pokolgép elhelyezésére azután kerülhetett sor, hogy a lehallgatott telefonbeszélgetésből kiderült, Haniyeh-t meghívták Teheránba, az új iráni elnök beiktatására. A Moszad ügynökei ezt követően rendszeresen látogatták a környéket, hogy biztosítsák a műveleti logisztikát, feltérképezzék az utcákat és sikátorokat, azonosítsák a lehetséges menekülési útvonalakat és ellenőrizzék az épület biztonsági intézkedéseit. A támadás napján több Moszad-ügynök is jelen volt, akik a környező fákról figyelték a Hamász-vezető érkezését, és azt, mikor lép be a szobájába. Miután ez megtörtént, felrobbantották a pokolgépet.