A Közel-Keleti helyzet aggodalomra ad okot

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter növekvő aggodalmát fejezte ki a Közel-Keleten kialakult helyzet kapcsán. Kijelentette, hogy a régióban történt fejlemények globális szinten is aggodalomra adnak okot. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek összpontosítania kell az eszkaláció megakadályozására, hogy elkerüljék egy olyan regionális háborút, amely veszélyeztetheti a globális biztonságot. Magyarország álláspontja egyértelmű: nem engedik meg, hogy Izrael újabb terrorista támadásnak legyen kitéve, mint tavaly októberben, és minden lehetségeset megtesznek egy nagy regionális konfliktus megelőzése érdekében.

Irán erkölcsi kötelességének tekinti, hogy válaszcsapást mérjen Izraelre a Hamász vezetője, Ismail Haniyeh meggyilkolása miatt Teheránban. A külföldi nagyköveteket behívták, hogy közvetítsék ezt az üzenetet, és rendkívüli ülést hívtak össze az Iszlám Együttműködés Szervezetében, hogy az arab államokat összefogják Izrael elleni megtorló intézkedések igazolására. Az Egyesült Államok iráni támadásokat vár Izrael ellen hétfőtől kezdődően. Az amerikai állampolgárokat felszólították, hogy hagyják el Libanont, és az amerikai Közel-Keleti erők parancsnoka, Michael Kurilla Izraelbe érkezett. A helyzetről tárgyalni Szergej Sojgu orosz biztonsági tanács titkár Teheránba utazott. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter telefonon tárgyalt az izraeli és iráni kollégáival.

Irán úgy döntött, hogy támadást indít Izrael ellen, válaszul Ismail Haniyeh Hamász politikai vezető meggyilkolására. Az információt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter közvetítette Izraelnek. Izrael Katz izraeli külügyminiszter kijelentette: „Irán tájékoztatott minket arról, hogy támadni akarják Izraelt.” Irán agressziója Haniyeh teheráni meggyilkolásához kapcsolódik. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök figyelmeztetései ellenére Irán bosszút esküdött.