David Lynch tüdőtágulata miatt otthon rekedt

A híres filmrendező, David Lynch tüdőtágulattal küzd, ami a hosszú évek dohányzása miatt alakult ki nála, és emiatt nem hagyhatja el otthonát.

A 78 éves Lynch a Sight & Sound brit filmes magazinnak adott interjújában beszélt betegségéről, amely miatt csak nagyon rövid távokat képes megtenni anélkül, hogy kifogyna az oxigénből. A dohányzást már abbahagyta, de korábban nagyon szerette azt, az illatát és a rágyújtás közbeni gondolkodást. A világhírű filmrendező tüdeje teljesen tönkrement, és már a séta is megerőltető számára.

Lynch elmondása szerint, ha rendezne, azt csak távmunkában tudná elképzelni, de ez nem tetszene neki. A COVID-19 járvány miatt különösen óvatos, mivel még egy megfázás is súlyos következményekkel járhatna számára. Az Inland Empire című filmje óta, amely 2006-ban jelent meg, nem készített nagyobb lélegzetű mozgóképet, bár 2017-ben folytatta a Twin Peaks tévésorozatot Mark Frosttal. A Kék bársony, a Twin Peaks és a Mulholland Drive alkotója nem látja, hogy életében már még egy újabb filmmel rukkolna elő.

A rendező a YouTube-on volt aktív 2022 végéig, ahol időjárás-jelentéseket is közölt. Az emfizéma, amely Lynch esetében is kialakult, dohányzás, légszennyeződés vagy foglalkozási ártalom következtében alakulhat ki. Lynch annyit cigizett, hogy tönkrement a tüdeje, és most, a COVID miatt nagyon rossz lenne, ha megbetegedne, még egy megfázással is.