Kamala Harris szoros versenyben Donald Trumppal, kampánykörút a láthatáron

A CBS News YouGov felmérése alapján Kamala Harris, az Egyesült Államok jelenlegi alelnöke, 1 százalékpontos előnnyel vezet Donald Trumppal szemben. Harris támogatottsága magasabb a fekete és női szavazók körében, és a demokrata szavazók többsége, valamint a választók közel fele motiváltabbnak érzi magát a szavazásra Harris jelenlétével. A regisztrált szavazók 64%-a tartja alkalmasnak Harris-t az elnöki tisztségre, szemben a 51%-kal, akik ezt gondolják Trumpról. A csatatérállamokban a verseny szoros: Harris vezet Nevadában, döntetlen állás van Michiganban, Pennsylvaniában és Arizonában, míg Trump Georgiában és Észak-Karolinában áll az élen. A felmérés 3102 regisztrált szavazó bevonásával készült július 30. és augusztus 2. között, a hibahatár +/-2,1%.

Harris, aki várhatóan a demokraták elnökjelöltje lesz, a hétvégén négyszemközti megbeszéléseket folytatott az alelnökjelöltségre esélyesként számon tartott Josh Shapiro, Mark Kelly, Tim Walz, Andy Beshear és Pete Buttigieg politikusokkal. A Demokrata Nemzeti Konvenció előtt, amely augusztus 19-én kezdődik Chicagóban, dönt alelnök-jelöltjéről, és legkésőbb kedden be fogja jelenteni, hogy melyikőjükre esett a választása. Ha novemberben megválasztják, Harris lesz az Egyesült Államok első női elnöke. Ezt a célt 2016-ban Hillary Clinton is megpróbálta elérni, de Donald Trump győzte le. Joe Biden váltotta fel Obamát az elnöki poszton Trump mandátuma után.

Kamala Harris és az alelnökjelöltje kedd este Philadelphiában tartja első közös kampányrendezvényét, majd ötnapos, hét csatatérállamot érintő kampánykörútra indulnak. A kampánykörút során Wisconsinba, Michiganbe, Észak-Karolinába, Georgiába, Arizonába és a nevadai Las Vegasba is ellátogatnak, ahol tömeggyűlések mellett kisebb helyszíneken, például éttermekben és szakszervezeti irodákban is találkoznak majd a választókkal.

Nancy Pelosi cáfolta azokat a jelentéseket, amelyek szerint nyomást gyakorolt volna Joe Bidenre, hogy szálljon ki az elnöki versenyből. Pelosi kijelentette, hogy soha nem osztotta meg nyilvánosan beszélgetéseit a jelenlegi elnökkel. Pelosi szintén elutasította azokat az állításokat, miszerint ő lenne az agytröszt a Bidenre gyakorolt nyomás mögött. Kifejezte bizalmát Biden döntéshozatali képességében az ország számára. Pelosi Biden-t monumentális elnökként méltatta, összehasonlítva őt a Mount Rushmore alakjaival. Emellett megemlítette közelgő könyvét, amely tartalmazza a férjére 2022-ben elkövetett támadást. Pelosi tanácsot adott Kamala Harrisnek, hogy "legyen önmaga", és dicsérte J.D. Vance-t, mint "kiváló választást".