Izraeli légitámadások a Gázai övezetben és a libanoni határon

Az izraeli hadsereg célzott légicsapást hajtott végre, amelynek során megölte Abed Alzareit, a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet gazdasági miniszterét a Gázai övezetben. Alzarei fontos szerepet játszott az humanitárius segélyek elosztásában, a gázai piacok felügyeletében, az üzemanyag- és gázellátás menedzselésében, valamint a Hamász katonai műveleteinek finanszírozásában. Jelentések szerint Alzarei anyja is életét vesztette az izraeli légicsapásban, amely Dir al-Balah városát érte.

Az izraeli védelmi erők (IDF) célzott légicsapást hajtottak végre, amely során megölték Abed Alzareit, a Hamász gazdasági miniszterét a Gázai övezetben. Alzarei kulcsszerepet töltött be az humanitárius segélyek elosztásában, a gázai piacok felügyeletében, az üzemanyag- és gázellátás menedzselésében, valamint a Hamász katonai tevékenységeinek finanszírozásában.

Hétfőn a Hezbollah, a libanoni síita milícia dróntámadást indított Izrael északi térségében, amelynek következtében két ember vesztette életét, és egy tűzeset történt Ayelet HaShaharban. A Hezbollah beavatkozása a Hamász politikai vezetője, Iszmail Hánije és a Hezbollah legfőbb katonai parancsnoka, Fuad Sukr meggyilkolása miatt vált szükségessé, amelyekért Izrael vállalta a felelősséget. Továbbá, gázai militánsok 15 rakétát lőttek ki Izraelre hétfőn, amelyek során egy 30-as éveiben járó férfi megsebesült egy közeli izraeli településen.

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu biztonsági tisztviselőkkel tartott megbeszélést, hogy megvitassák az Irán és szövetségesei által jelentett fenyegetéseket. Irán tagadja, hogy részt venne a regionális feszültségek fokozásában, de úgy véli, hogy Izraelt büntetni kellene a további instabilitás megelőzése érdekében. Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára Teheránba érkezett, hogy tárgyaljon Maszúd Peszeszkian iráni elnökkel és Ali Akbar Ahmadian ellentengernaggyal, az iráni Forradalmi Gárda magas rangú parancsnokával, ami az Irán és Oroszország közötti együttműködést erősíti.

Izrael egy potenciális támadásra számít Irán és szövetségesei, köztük a Hezbollah részéről, amely hasonló lehet az áprilisban történtekhez. Az Egyesült Államok álláspontja az, hogy támadás esetén megvédi Izraelt, és Jonathan Finer, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint minden lehetséges kimenetelre felkészültek, de a legfőbb cél a konfliktusok csillapítása.

A CNN jelentése szerint, bár Izrael erőteljesen bombázta a Gázai övezetet, a Hamász zászlóaljai közül 8 továbbra is teljesen harcképes, 3 zászlóalj teljesen megsemmisült, további 13 pedig súlyos veszteségeket könyvelt el, de képes gerilla-akciók végrehajtására. Benjámin Netanjahu korábban arról beszélt, közel vannak a Hamász megsemmisítéséhez, azonban a szervezet folyamatosan nyeri vissza az erejét a korábban elszenvedett veszteségek ellenére is. Oroszország határozottan elítélte a Hamász palesztin iszlamista csoport vezetőjének, Iszmail Haníjének múlt heti meggyilkolását, és felszólította az összes érintett felet, hogy tartózkodjanak az olyan lépésektől, amelyek a Közel-Keletet egy szélesebb regionális konfliktusba sodorhatják.