Horvát válasz Szijjártó Péter olajszállítási megjegyzéseire és az EU-Ukrajna konfliktus

A horvát külügyminiszter és a JANAF menedzsmentje élesen reagált Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kijelentéseire, miszerint Horvátország nem megbízható olajszállító. A horvátok szerint teljes mértékben képesek lennének ellátni Magyarországot és Szlovákiát a szükséges olajmennyiséggel.

Szijjártó Péter kijelentése, hogy Horvátország nem megbízható tranzitország, heves horvát reakciót váltott ki. Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter politikailag mélyen sértőnek nevezte a magyar miniszter szavait, és kiemelte, hogy eddig visszafogottan és mértéktartóan reagáltak a magyar fél lépéseire.

A JANAF menedzsmentje is válaszolt, hangsúlyozva, hogy a MOL-csoporttal közösen végzett tesztek alapján a vezeték havonta 1,2 millió tonna kőolaj szállítására képes, így a MOL-csoport pozsonyi és budapesti finomítóinak igényeit teljes mértékben ki tudják elégíteni. A JANAF vezetése szerint éves szinten 14-14,3 millió tonna kőolajat is tudnának szállítani Magyarországnak és Szlovákiának, ezzel teljesen helyettesítve az orosz olajat.

A magyar külügyminiszter által megfogalmazott vádakra is reagáltak a horvátok. Szijjártó Péter szerint Horvátország ötszörösére emelte az olaj tranzitdíját, megnehezítette a MOL számára a hosszú távú szállítási kapacitások lekötését, és nem végezte el a vezeték kapacitásnöveléséhez szükséges beruházásokat. A JANAF ezt cáfolta, állítva, hogy a díjak nem emelkedtek az elmúlt három évben, és a MOL-csoporttal jelenleg is érvényes szerződésük van.

A horvát vállalat szerint a magyar fél kerüli el a kőolaj JANAF rendszeren keresztül történő szállítását, és felvetették, hogy a szállítás ára nem lehet az elkerülés oka. A JANAF menedzsmentje kiemelte, hogy Horvátország megbízható és nyitott ország az üzleti élet számára, ellentétben Szijjártó miniszter kijelentéseivel.

A magyar olajellátás kapcsán Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója megjegyezte, hogy amíg ők nem szólnak, addig nincs üzemanyagellátási veszély, még akkor sem, ha leállna a Barátság-vezeték. Az Európai Bizottság gazdasági és kereskedelmi biztosa pedig jelezte, hogy nem áll le és nem csökken az Ukrajnán át Magyarországra érkező olaj mennyisége.

Azonban a magyar és a szlovák kormányok eljárást indítottak Ukrajna ellen az Európai Bizottságnál, mivel Kijev szankciókkal akadályozza a Lukoil által Közép-Európába értékesített kőolaj vezetékeken keresztül történő szállítását, ami részben semmissé teszi Magyarország az európai uniós szankciók alóli mentességét. Szijjártó Péter szerint hosszú távon az energiaellátás biztonságát az garantálja, ha zajlanak a tárgyalások, és a jelenlegi helyzet nem tartható fenn hosszú távon.

Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője szerint az Európai Bizottság nem indított konzultációs fórumot, ami sérti a magyar és a szlovák érdekeket, és alááshatja a közös energiapiacba, valamint annak jogbiztonságába és szabályaiba vetett hitet. Hortay szerint Brüsszelnek a társulási megállapodás szövegének egyértelmű iránymutatása ellenére kellene összehívnia egy konzultációs fórumot, de úgy tűnik, hogy demonstratívan egy tagjelölt mellé állt két EU-taggal szemben.