Globális tőzsdei zuhanások és a közelgő amerikai recesszió árnyékában

A világ tőzsdéin érzékelhető pánikhangulatban a részvény- és kriptopiacok is jelentős esést mutatnak, amely mögött az amerikai recesszió félelme húzódik meg. A befektetők a Fed kamatcsökkentését várják az amerikai növekedés megmentéséhez. A japán tőzsde történelmi mélypontot ért el, míg a magyar tőzsde is jelentős mínuszban van.

A globális tőzsdék jelentős eséseket szenvedtek el, amelyek a japán részvények esetében az 1987-es "fekete hétfői" veszteségeket is meghaladták egy ponton. A magyar tőzsde is 3,4 százalékos mínuszban járt délben, és az OTP részvényei is nagy veszteségeket szenvedtek el. Az amerikai indexek nyitás előtt szintén mínuszban mozogtak, a Nasdaq 100 3,8, az S&P 500 2,3, a Dow pedig 1,4 százalékos mínuszt mutatott. Európában a Stoxx Europe 600 index 2,2%-ot esett, a török tőzsdén pedig kétszer is szüneteltetni kellett a kereskedést.

Az elmúlt hetekben a globális tőzsdék érdemi esésnek indultak, amelyet különösen a múlt pénteki és a mai hajnali gyorsulás jellemez. Az amerikai recessziós kockázatok emelkedése, a japán jegybank monetáris szigorítása és az AI-val kapcsolatos bizonytalan hírek együttesen járultak hozzá a piacok eséséhez. A Nasdaq 100 index 2023 eleje óta 80%-ot, a japán Nikkei pedig 65%-ot emelkedett, de az elmúlt hetekben előbbi közel 20%-ot, utóbbi pedig több mint 30%-ot vesztett az értékéből.

Az amerikai gazdaság már a recesszió felé kacsintgat, a kiskereskedelmi forgalom lassul, az ISM beszerzésimenedszer-indexek recessziós tartományban vannak, és a koronavírus alatt felhalmozott megtakarítások kimerültek. A Fed-nek nem sikerülhet megtartania az egyensúlyt az infláció elleni küzdelem és a reálgazdasági áldozatok között, ami miatt a piac már 50 bázispontos kamatcsökkentést áraz szeptemberre.

Az amerikai indexek belső szerkezete hónapok óta sérülékeny volt, a részvénypiaci emelkedést csak egy maroknyi cég vitte a hátán. Az AI-val kapcsolatos rossz hírek, a költségek emelkedése és a profitabilitás bizonytalansága tovább rontották a helyzetet. A japán jegybank szigorítása pedig további nyomást helyezett a piacokra, mivel a befektetők kénytelenek voltak eladni azokat az eszközöket, amelyeket japán jen hitelből finanszíroztak.

A "félelem-index", a piaci volatilitás mérőszámaként alkalmazott VIX, a Covid-járvány kitörésekor kitört részvénypiaci pánik óta nem látott szintre emelkedett. 50 pont fölé ugrott a VIX-index, amire 2020 márciusa óta nem volt példa. Jelenleg 53 ponton áll, míg pénteken még csak 23 ponton volt, egy héttel ezelőtt pedig 17 ponton. A Dow futures közel 1000 pontos mínuszban áll, ami 2 százalék feletti esés, a Nasdaq pedig több mint 5 százalékos csökkenéssel nyithat.

A jelenlegi helyzetben az óvatosság indokolt lehet, mivel a volatilitás magas, és a befektetők elsősorban a túlvett, tőkeáttétellel megfinanszírozott részvényeket adják el. A részvénypiacokon bekövetkező 5-10%-os esés bármikor megtörténhet, 10-20%-os esés a recesszió félelmében, 20% feletti esés pedig a recesszió bekövetkezésekor. Az infláció csökkenése és a reálgazdasági adatok romlása miatt a részvény-kötvény korreláció átfordulhat, ami új dinamikát hozhat a piacokon.