Zivatarokra figyelmeztetnek több vármegyében

Nyolc vármegyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a HungaroMet Zrt. zivatarok miatt, melyek a hétfői napsütést moshatják el. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között alakulhat, de a tartósabban felhős vidékeken hűvösebb is lehet.

Hűvös, felhős idővel indul a hét, és néhol eső is eshet. A gomolyfelhők mellett vastagabb felhőtömbök is megjelenhetnek, de az ország nagy részén több órára kisüthet a nap. Záporra és zivatarra számíthatunk szórványosan, nagyobb eséllyel az északkeleti, valamint a nyugati és délnyugati tájakon. Az északnyugati szél a nappali órákban megélénkülhet, és zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között várható, a vízpartokon és a felhősebb tájakon enyhébb, míg a keleti, északkeleti kevésbé felhős területeken hűvösebb idő lehet.

A citromsárga figyelmeztetés a következő vármegyéket érinti: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Vas, Zala és Baranya. Az elsődleges veszélyforrás a villámlás, de szélerősödés és jégeső is előfordulhat.

Kedden a napsütést főként a Dunától keletre zavarhatják gomolyfelhők, de általában száraz idő várható, legfeljebb keleten alakulhat ki egy-egy zápor. Az északi szél néhol megélénkülhet, a hőmérséklet hajnalban 8 és 17, délután 25 és 30 fok között alakul.

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint hétfőn gyenge hidegfronti hatás érvényesülhet, ami fejfájást, görcsös panaszokat, vérnyomás-ingadozást és keringési problémákat okozhat az érzékenyek körében. A szelesebb tájakon élők fejfájásos panaszai és ingerlékenysége is fokozódhat. A napi hőingás miatt migrén, fáradékonyság, dekoncentráltság és szívproblémák is jelentkezhetnek.

A zivatarokkal érintett területeken a levegő fülledtebbé válhat, légzőszervi panaszok és az asztmások panaszainak felerősödése is várható.

A hétfő éjfélig kiadott figyelmeztetés szerint Magyarország északkeleti régiójában és délnyugati részén is előfordulhatnak zivatarok, melyek viharos széllökésekkel, kis méretű jéggel és intenzív csapadékkal járhatnak együtt. A vastag felhőzettel járó front hétfőn vonul át az ország felett, de a nap több órára kisüthet. Keddre a frontális felhőzet dél, délkelet felé távozik, és a napsütés váltja fel a gomolyfelhőket az ország nagy területén. Az északkeleti és a délnyugati vármegyékben maradhatnak felhősebb körzetek, ahol kisebb záporokra, esetleg zivatarokra lehet számítani, de ezek a hajnali órákra lecsengenek.

A Blikk is beszámolt róla, hogy hétfőn többnyire meleg és felhős idő várható, néhol azonban nagy eséllyel alakulhatnak ki zivatarok. Különösen az északkeleti tájak vannak veszélyben, ahol néhány intenzívebb zivatar is kialakulhat. Az ország két szélén, délen Somogy, Zala és Baranya, északon pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyéket érinti majd a zivatarzóna.