Bangladesi miniszterelnök lemondása és menekülése

Vazed Haszina bangladesi miniszterelnök hétfőn lemondott és katonai helikopterrel Indiába menekült, miután a tüntetők behatoltak a hivatalába Dakkában. A 15 éven át hatalmon lévő Haszina uralmát a kvótarendszer visszaállítása miatt kirobbant tüntetések döntötték meg.

A bangladesi népesség, amelynek csaknem 32 millió fiatalja munkanélküli, nem fogadta jól a 2018-ban eltörölt kvótarendszer újbóli bevezetését, amely az állami állások 30 százalékát biztosította volna a 1971-es függetlenségi háború veteránjainak családtagjai számára. A rendszer gyakorlatilag a kormányzathoz közel állókat részesítette előnyben.

A tüntetések kezdetben békésen zajlottak, de a helyzet eldurvult, amikor a kormánypárti ellentüntetők és a kormányhoz hű erők beavatkoztak. A rendőrség vasárnap könnygázt, gumilövedékeket és villanógránátokat, valamint éles lőszerrel is tüzeltek a tüntetőkre, akik közül többen szintén lőfegyverekkel válaszoltak.

A dakkai tüntetők, akik többségükben egyetemisták voltak, járműveket és a kormánypárt irodáit gyújtották fel, elfoglaltak egy kórházat, lezárták a főbb autóutakat, és polgári engedetlenségi akciót hirdettek. A lakosságot arra szólították fel, hogy ne fizessenek adókat és közüzemi díjakat, valamint a munkát is tagadják meg.

A kormányfő vasárnap még bűnözőknek nevezte a tüntetőket és "szabotázzsal" vádolta őket, de a helyzet fokozódása miatt sietős távozásra kényszerült. A hadsereg főparancsnoka "beszédet készült intézni a nemzethez", a kormány pedig országos éjszakai kijárási tilalmat és három nap munkaszünetet rendelt el, valamint felfüggesztette az internetszolgáltatást. A hadsereg vezetője hétfőn televíziós beszédében jelentette be Haszina lemondását, és azt ígérte, hogy ideiglenes kormányt alakítanak, valamint "igazságot szolgáltatnak" és türelmet, valamint bizalmat kért a bangladesi emberektől.

A tömeges tiltakozások a kvótarendszer miatt törtek ki, és a július óta tartó tüntetések során mintegy 150-en vesztették életüket, ezrek sérültek meg, és mintegy tízezer embert tartóztattak le. A kormányellenes tüntetések egy időre szüneteltek, miután a kvóták nagy részét a legfelsőbb bíróság eltörölte, de az utóbbi napokban újra kezdődtek. A legfrissebb hírek szerint a tüntetések halálos áldozatainak száma több százat is elérhet, a rendőrség szerint a halálos áldozatok száma már háromszázra nőtt. Az eddig nagyjából kétszáz halálos áldozatot követelő tüntetéssorozat az ország öt évtizedes történetének eddigi legvéresebb belső konfliktusa lett. Hétfőn a tüntetők ezrei törtek be a miniszterelnök palotájába Dakkában, ekkor menekült el a kormányfő.

Az emberek tiltakozását az váltotta ki, hogy a bangladesi Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek ítélte egy kvótarendszer eltörlését. Júliusban a bíróság eltörölte ugyan a kvótarendszert, de a zavargások ettől nem szűntek meg. Augusztusra a diákok által vezetett tüntetéseken már a miniszterelnök lemondását követelték, aki az idei januári választásokon zsinórban negyedik mandátumát nyerte el.